K. Makedonya Cbşk. Seçimleri

Arnavutlar birlik sağlayamadı

K. Makedonya Cbşk. Seçimleri
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Kuzey Makedonya’da Arnavutlar Demokrasi için nereye kadar dayanacak.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Arnavutlar vmro adayı seçilmesin diye sosyal demokrat koalisyon adayına yoğun oy verdiler, Ayrıca Türk, Pomak ve Boşnaklarda sosyal demokrat koalisyonu destekledi. Arnavut aday Blerim Reka %11 bandında kaldı. Makedonlar ve Sırplar ise radikal vmro adayını destekledi.
Genel seçimler ve sonrasında Arnavutlar ülkede demokrasi ve Avrupa Atlantik kurumlarıyla entegrasyon için çok fedakarlık yaptılar. Sdsm yi iktidara taşıdılar. Fakat aynı özveri Makedon tarafında malesef gözükmüyor.
Bu sebeple ilk turda Arnavut partilerin tamamı Prof Blerim Reka’yı desteklemeliydi. İkinci turda taraflar vmro adayının karşısında olana yüklenmeliydi. Böylece ilk turda %30-35 bandında oy alacak olan Arnavut adaya Cumhurbaşkanlığı yolu açılacak ve Arnavutların oy gücü ülke çapında resmiyet kazanacaktı.
Makedon harici oylar ve Arnavut desteği ile ayakta duran bir SDSM-THP Arnavut partiler koalisyonuna oyveren Arnavut, Türk, Pomak kesimler, mevki ve koltukları alan Makedonlar resmi ortaya çıkıyor. Buda ülkenin kötü ekonomik durumu eklendiğinde Makedonlar haricinde ki kesimler Demokrasi için nereye kadar fedakarlık yapacak sorusunu akla getiriyor.
Makedonya Arnavutlarının geleceği için bölünmüş Arnavut siyaseti birleşmeli, Arnavut ulusal çıkarları Arnavutluk ve Kosova devletleriyle beraber istişare edilerek korunmalıdır.

Arnavut Cbşk. Adayı Prof. Blerim Reka
Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın