Arnavut Bayrağına Makedon Saygısızlığı

Arnavut bayrağının kullanımı serbest olduğu halde Makedonlar baskıyı sürdürüyor.

Arnavut Bayrağına Makedon Saygısızlığı
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Kuzey Makedonya’da Arnavut bayrağının kullanımı; Kültürel etkinliklerde, Arnavut yerleşim yerlerinde, düğünlerde, eğlencelerde ve bayramlarda serbesttir. Ayrıca Arnavutça resmi dil olarak kabul edilip kullanılıyor. Durum buraya kadar hukuki olarak normal. Uygulamaya gelince faşist ruh ortaya çıkıyor.

Heyet Kruja Kalesinde

Arnavut diaspora buluşmaları çerçevesinde yapılan etkinlikte tüm dünyadan gelen Etkin Arnavutlar buluştu. İskenderbey’in torunu Loris Castriota Skanderbegh ve Türkiyeden Ulusun Elçisi Vatra İstanbul Derneği Başkanı Bora Zukali de heyete katıldı. Arnavut Haber’de geziyi takip etti. Arnavut Ulusal Tarihinde önemi olan kişilerin mezarları, anıtlar ve müzelerin ziyareti amaçlandı. İlk önce Arnavutluk Tiran’da ziyaretler yapan heyet siyasi yetkililer ile görüştü ve Ulusal Tarih Müzesini ziyaret etti, ardından Lezha da İskenderbeyin mezarını, Kruja’da tarihi kalesi ziyaret edildi. Buralarda şenlik havası içinde karşılanan heyet, ziyaret ve görüşmelerini yaptı.

Heyet Lezhe’de

MAKEDONYA YETKİLİLERİ KRİZ ÇIKARDI

Arnavutluk’tan Otobüsle Kuzey Makedonya’ya geçen heyet Struga’da Arnavutlarca karşılandı. Arnavutluğun kurucusu İsmail Kemali’nin oğlu Kazım Vlora’nın mezarı ve Tarihi Arnavut mezarlıkları ile eserleri ziyaret edildi. Tüm ziyaretler boyunca tarihi Arnavut kıyafetleri giyen katılımcılar ziyaret ettikleri yerlerde Arnavut bayrağı ile fotoğraf çektirip atalarını andı.

Kazım Bey Vlora’nın mezar ziyareti.

Ohri kalesi ziyaretinde Makedonya’da kullanımı serbest olan Arnavut bayrağı ile kale burçlarında resim çektiren heyet toplu resim çekilmek için yanlarında getirdikleri büyük Arnavut bayrağını kaleye astı. Kalede Arnavut bayrağı gören faşist Makedonlar ve polis bunun üzerine agresif tepki verdi. İçlerinde Arnavutluk Devlet yetkililerinin de bulunduğu heyet polis çemberine alındı. Bayrak asma suç olmadığı halde, suçmuş gibi işlem yapıldı. Tüm heyete işlem yapmak isteyen Makedonlara heyet tepki verdi. Aralarında ABD ve İsviçre vatandaşı iki kişi biz astık bir yasal işlem yapılacaksa bize yapın dedi. Makedon polisi ABD vatandaşı Arnavutu pasaportunu görünce dokunmadı. İsviçre vatandaşı Kosova Arnavutu Gjergj Prenkocaj için işlem yapan Makedon polisine olay yerine gelen Arnavut avukatlar işlemin hukuksuz olduğunu belirtti. Kafile ise arkadaşları bırakılmadan gitmeyeceğini bekleyeceğini belirtti. 1100 euro para cezası kesen Makedon polisinin cezasını Gjergj Prenkocaj ödedi ve makedon polisinin eşliğinde kafile Arnavutluğa geçiş yaptı. Avukatlar kesilen cezanın usulsüz olduğunu ve iptali için hukuki işlemlere devam edileceğini belirtti.

Arnavut Bayrağı Ohri Kalesinde

Gjergj Prenkocaj ise ödediği 1100 euro para cezası için gülerek; ‘Atalarımın izlerini ziyaret ettim. Onları onurlandırdım. Bu hukuksuz ve faşist cezanın benin için önemi değeri yok.’ dedi.

Gjergj Prenkocaj ve Bora Zukali Ohri Kalesi Burcunda
Makedon faşizmi karşısında kültürel heyet zarar görmesin diye sorumluluğu üstüne alan Kahraman Arnavut Gjergj Prenkocaj – Kruja İskenderbey müzesinde.

Etkinliğin başından beri heyeti ağırlayan Makedonya’daki Arnavutlar son ana kadar heyeti yalnız bırakmadı. ‘Bizi onore ettiniz sizin bu yaptığınızı kimse yapmadı. Sizle gurur duyuyoruz.’ diye açıklamada bulundular. Ayrıca Makedonya meclis başkanı Talat Caferi heyetin başına gelenlerden büyük üzüntü duyduğunu, Makedon polisinin uygulamasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

ARNAVUT HABER

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın