Dernekler Kosova’ya Yardım Etti mi?

1998 yılında Kosova’da çatışmalar ve Sırp katliyamları başladığında Türkiye’de dernekler çok geç hareket etti.

Dernekler Kosova’ya Yardım Etti mi?
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

ARNAVUT HABER KOSOVA SAVAŞINDA EN ÇOK BİZ YARDIM ETTİK DİYENLERİN DOĞRU SÖYLEMEDİĞİNİ ORTAYA ÇIKARDI

1998 yılında Kosova’da çatışmalar ve Sırp katliyamları başladığında Türkiye’de dernekler çok geç hareket etti. Yardım komitesi bile dernek başkanlarının yardım komitesi başkanı ben olacağım çekişmesi sebebiyle Prekaz Katliamından aylar sonra kurululabildi. Kurulduktan sonrada Ekim 1998 yılına kadar topladıkları yardım miktarı görseldeki resmi TBMM tutanağında gözükmektedir.

Kosova Dayanışma Komitesinin topladığı yardım ekim 1998 itibariyle 6.5milyar tl 1usd o tarihte 275.000tl idi yani 23.640 usd yardım toplandı. Yani Türk Arnavut Kardeşliği Derneği, Kosova Dernekleri tüm komite ve diğer dernekler 23.640usd yardım toplayabildi.

Makedonya’nın Köprülü ilinden göç eden Arnavutların kurduğu Yabulçişta Derneği Kosova Derneği olmamasına rağmen o dönemde tek başına 1500 alman markı değerinde fax ve 1000 alman markı nakit parayı yani dolara çevirirsek 1400 usd değerinde yardımı Kosova’nın Türkiye temsilcisi Enver Tali’ye Kosova irtibat bürosunun açılabilmesi için teslim etti. Ayrıca rahmetli Başkan Dr Avni Serbest ve Bşk Yrd Alaattin Korkmaz her hafta Kırklareli kampını ziyaret edip yardım ulaştırdı.

Savaştan 24 yıl sonra genç kuşaklar dönemi bilmediği için Kamil Bitiş ve Türk Arnavut Kardeşliği Derneği kendini kahraman gibi tanıtmakta, büyük yardımlar ulaştırdıklarını idda etmektedirler.

Fakat TBMM tutanakları bize bunun doğru olmadığını gösteriyor.

Ayrıca o dönemde Kırklareli kampında Başbakan Bülent Ecevit ile Kamil Bitiş’i görüştüren Yabolçişta Derneği Bşk Yrd. Efsane muhtar Alaattin Korkmaz olmuştur.

Kamil Bitiş 24 yıl geçti geçmiş bilinmiyor diye, bugün yanıltıcı konuşmaktadır. Gerçekler ise ortadadır.

Kosova Cumhuriyeti vefakar bir ülkedir. Savaştan sonra dünya çapında büyük yardım ulaştıran herkese madalya yada teşekkür beratı vermiştir. Türkiye’den hiç bir kişiye yada derneğe madalya yada berat verilmemiştir. Demek ki yapılan yardımların miktarı idda edildiği kadar değildir.

Malesef bugünlerde kendini kahraman gibi lanse eden Kamil Bitiş savaş sonrası yıllarda Kosova’da kurduğu bağlantılar ile Kosova Cumhuriyeti parasıyla İstanbul Bayrampaşa’nın sanayi mahallesinde Kültür merkezi açtırmış kendinide o dönem için yüksek bir maaş ve yüksek ödenekle ve yüksek kira bedeli ile buraya tayin ettirmiştir. Ne tesadüf bu Kültür Merkezinin adresi Kamil Bitiş’in evine 200 metre mesafededir. Neden Türkiye Cumhuriyeti Devletinden Taksim, Aksaray, vb merkezi yerlerde başka devletlere tahsis edilen yerler gibi ücretsiz yer talep edilmedi? Kosova Devleti Başbakan Albin Kurti yakın geçmişte bu israf merkezini kapatarak, israfa son vermiştir.

Genç Kosova devletinin bütçesinden 8 yıl maaş almış ve kurduğu kültür merkezini ofis gibi kullanıp Türkiye Arnavutlarını domine etme aracı olarak kullanmıştır. Bu süre içinde euro olarak aldığı maaşı acaba Türkiye Cumhuriyeti Maliyesine bildirip bu maaş üstünden sigorta ve vergi ödeyip ödemediği de bir soru işaretidir.

Uzun sözün kısası Kosova savaşı sırasında dernekler katkıda bulunmuş ama bu katkı çok az olmuştur. Halk derneklere fazla güvenmediği için yardımlar daha çok büyük yardım kuruluşları ve TC devleti vasıtasıyla yapılmıştır.

Kosova Savaşı zor şartlar altında gerçekleşmiş, Sırp işgal güçleri kutsal vatan toprağından sökülüp atılmıştır. Bu uğurda şehit ve gazi olanları saygıyla anıyor, yardım eden herkese minnetimizi ifade ediyoruz.

Bu haberi hazırlama zaruretimiz, bugün o zor dönem için bazılarının kendini sahte kahraman ilan etmesinden duyduğumuz üzüntüdür.

Rroft Shqiperia etnike. 🇦🇱
Rroft Kosova. 🇦🇱

ARNAVUTHABER

Ekim 1998 TBMM meclis tutanakları

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın