Başbakan Albin Kurti Türkiye’yi ziyaret etti.

Kosova Başbakanı Albin Kurti 4 günlük ziyaret ve temaslar için Türkiye’ye geldi..

Başbakan Albin Kurti Türkiye’yi ziyaret etti.
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Kosova Başbakanı Albin Kurti 31 Mayıs’ta resmi ziyaret için Türkiye’ye geldi. Ziyaretin ilk ayağı Ankara’da gerçekleşti. Başbakan Albin Kurti Anıtkabiri ziyaretinin ardından temaslarına başladı.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi törenle karşılandı. Görüşmede, Türkiye ile Kosova ilişkileri, İsrail’in Filistin topraklarındaki saldırıları, bölgesel ve küresel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kosova Başbakanı Kurti’yi kabulünde, Türkiye ile Kosova arasında 750 milyon dolara yaklaşan ticaret hacmini 1 milyar doların üzerine çıkartma hedefine odaklanıldığını, savunma sanayii başta olmak üzere birçok alanda ilişkileri geliştirme potansiyelinin bulunduğunu belirtti.

Türkiye’nin Kosova’ya her alanda desteğinin devam edeceğini vurgulayan Erdoğan, özellikle terörle mücadele alanında Kosova’dan adımlar beklendiğini, Kosova ile Sırbistan arasındaki gerilimin yumuşamaya başlamasının memnuniyetle karşılandığını ancak bu konuda somut ilerleme sağlanmasının önemli olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde basına kapalı gerçekleştirilen kabulde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de yer aldı.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Türkiye Dışişleri bakanı Hakan Fidan ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Kosova Başbakanı Albin Kurti ziyaretinin İstanbul ayağına Arnavut Ulusal önderi Şemsettin Sami Frasheri’nin Feriköy’deki kabrini ziyaret ederek başladı.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Türkiye’de bulunduğu süre içerisinde 2 Haziran’da Arnavut toplumu ile Zeytinburnu Kültür Merkezinde bir buluşma gerçekleştirdi. Toplantıya katılanlara yaptığı konuşmada, Kosova’nın Türkiye ile ilişkilerin hem tarihi hem de kültürel olarak güçlü, geniş ve derin olduğunu vurguladı.

Başbakan Kurti, “Türkiye Cumhuriyeti ile sahip olduğumuz mükemmel ilişkilerimizi, özellikle iki alanda, bir tarafta ekonomi ve ticarette, diğer tarafta savunma ve güvenlikte işbirliği yaparak daha da ileriye taşımak istiyoruz” dedi.

Kosova’nın gelişimi hakkında bilgi veren Başbakan, en büyük yatırım yaptığımız dört alanın savunma ve güvenlik, tarım, eğitim ve sağlık olduğunu söyledi. Güvenlik konusunda ise önemli bir kısmı Türkiye Cumhuriyeti’nde bulunan Kosova Ordusu asker ve subaylarının, Kosova Cumhuriyeti’nin savunması ve güvenliğine mümkün olduğunca iyi hazırlanmak amacıyla eğitildiğinden bahsetti.
“Sevgili yurttaşlar, Kosova’ya mümkün olduğunca sık gelmenizle ilgileniyoruz, havayolları her gün birçok şehirden geliyor, ancak sizden gelip katkıda bulunmanızı değil, gelip yatırım yapmanızı istiyoruz. kazandık. İşinizin bir kolu olan girişimciler olan hepiniz, gelin ve onu Kosova’ya götürün”, bu toplantıda başbakanın ana çağrılarından biri oldu ve onları Kosova’nın mevcut kalkınmasının bir parçası olmaya davet etti.

Hükümetin medyaya yaptığı basın açıklamasında Başbakan, göçümüzün Kosova ve Türkiye arasında çok büyük ve yeni işbirlikleri için mükemmel bir köprü olduğunu, ancak yalnızca Arnavutluk ve Kuzey Makedonya, Preşeva Vadisi ve Karadağ için de mükemmel bir köprü olduğunu ekledi. .
Kurti şöyle devam etti: “Dolayısıyla Arnavutlar Balkanlar’ın neresinde olursa olsun, tıpkı bizim Kosova’da Türklerin olduğu gibi, burada da sizinle ekonomik, ticari, kültürel işbirliği köprüleri kurabilirler ve onlar da Kosova ile Türkiye arasında bir işbirliği köprüsüdür.”

Kosova Başbakanı ziyaretinin devamında 3 Haziran’da ekonomik işbirliğinin derinleştirilmesi ve ticari alışverişlerin ve yabancı yatırımların artırılması için bir fırsat sunan, Kosova ile Türkiye arasındaki ilk ekonomik iş forumuna katıldı.

Kosova Başbakanı Albin Kurti ve beraberindeki heyet, BAYKAR Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezini ziyaret etti. Başbakan Albin Kurti ziyaret sırasında Kızılelma İnsansız savaş uçağı prototipini inceledi.

HALK BULUŞMASINDA FİYASKO

Albin Kurti ile Türkiye Arnavut toplumunun Zeytinburnu buluşması iki ülke arasında bağların güçlenmesi ve toplum sorunlarının çözümü için önemliydi. Organizasyonu düzenleyen ekip bu noktada zayıf kaldı. Bunuda etkinliğe katılımın az olması, proğram ve etkinliğin yapıldığı yerin yanlış seçilmesi ortaya koyuyor. Başbakan Kurti’nin önemli çağrısı malesef topluma ulaşamamış oldu, Öte yandan iki ülke arasında bağı sağlayan vatandaşlarında sorunları iletilmemiş oldu.

Bu etkinliği duyurmamız için bize bile önceden haber vermediler. Biz size yazıp ulaştırmasak, İstanbul’da Kosova Başbakanı Albin Kurti’nin halk buluşması düzenlediğini ve üstteki çağrıları yaptığını Türkiye Arnavutları bilmeyecekti. Toplum Etkinliği önceden haber almış olsaydı, katılıp vatandaşlık vs. sorunlarını iletecekti. İşte böyle düzgün yapılmayan organizasyonlar malesef olumlu sonuç vermiyor.

Türkiye Arnavut sivil toplum kuruluşları, kültür merkezleri ve elçilik çalışanları daha verimli çalışıp, toplumun ve ülke yöneticilerinin beklentilerini karşılamalıdır.

2 Haziran’da halk ile buluşmayı doğru dürüst organize edemeyenler akşam kendileri için boğaz gezisi ve kıyısında Başbakan Albin Kurti ile yemek organize etmiş. Nede olsa halkın siyasiler ile buluşması önemli değil, kendilerinin iletişim ve yakınlık kurması önemli.

ARNAVUTHABER #Kosova

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın