Kuzey Makedonya Genel ve Cumhurbaşkanı seçimlerine hazırlanıyor.

Yaklaşan Kuzey Makedonya seçimlerinin kısa analizi.

Kuzey Makedonya Genel ve Cumhurbaşkanı seçimlerine hazırlanıyor.
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Kuzey Makedonya Genel ve Cumhurbaşkanı seçimlerine hazırlanıyor.

Ali Ahmet’in liderliği yaptığı BDI genel seçimlere tek başına katılacak. Seçim sloganları Rusya’ya Hayır Avrupa’ya evet.

Üsküp’te görkemli bir törende dört Arnavut partisi lideri bir araya geldi. Allianca Lideri Arben Taravari, Alternativa lideri Afrim Gashi, Besa lideri Bilal Kasami ve Demokrat Birlik lideri Bekim Qoku Üsküp’te düzenlenen törende genel seçimlere birlikte girme kararı alıp ittifak anlaşmasını imzaladı.

Memduh Thaçi’nin liderliğindeki Arnavut Demokrat Partisi seçimlere tek başına katılacak. Arnavut siyaseti malesef Kuzey Makedonya’da altı siyasi partiye bölünmüş durumda.

Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanlığı seçimlerine iki Arnavut aday katılacak. BDI adayı Dışişleri Bakanı Bujar Osmani ve 4 Arnavut partisinin adayı Gostivar Belediye Başkanı Arben Taravari cumhurbaşkanlığı seçiminde Makedon adaylarla birlikte yarışacak.

Bujar Osmani

Arnavut adayların seçimi kazanması zor. Fakat alacakları oy oranının Kuzey Makedonya’da Arnavut seçmenin gücünü göstermek için önemli. Cumhurbaşkanlığı ve Genel seçimlerde aşırı sağcı Rusya yanlısı VMRO güçlü çıkarsa tekrar Makedonlar ve Arnavutlar arasında kutuplaşma ve sorunlar baş gösterebilir.

Arben Taravari

Oluşacak VMRO iktidarı ülkeyi AB perspektifinden uzaklaştırıp, NATO içinde Rusya çıkarları doğrultusunda adımlar atabilir. Buda Kuzey Makedonya’yı tekrar istikrarsızlaştırabilir.

Kuzey Makedonya siyaseti hakkında akademisyen Sinan Baykent yaptığı analizde; “28 Nisan’daki Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde iki Arnavut aday yarışacak. Biri Tiran’a daha yakın olan Bujar Osmani diğeri Priştine’ye daha yakın olan ArbenTaravari. Kosova’da Albin Kurti’nin iktidar partisi sol-milliyetçi Levizia Vetevendosje Taravari’yi destekleyen ittifakta. Cumhurbaşkanlığı’na bir Arnavut’un seçilmesi zor. Genel seçimler perspektifinde birbirleriyle yarışan iki Arnavut bloğundan bahsetmek daha doğru. Hatta buna “Tiran-Priştine çekişmesi” dersek, sanırım yanılmayız. Arnavut âlemi gitgide kadim “mektep” çelişkilerine dönüyor. Arnavutlar arası bölünmüşlüğün bölge dinamikleri açısından yarattığı sorunlar silsilesi hiç de az değil. Tek başkentten birleşik bir politikayla yürütülmesi gereken süreçler tam bir kargaşaya dökülüyor, her halükârda Arnavutların menfaatlerinin aleyhine işliyor.”

Akademisyen Sinan Baykent’tin bu analizine Arnavut Haber editöryal olarak katılıyoruz. Arnavut siyasetçiler arasında 3 ülkede iktidar nimetleriyle ekonomik pastadan pay kapma yarışı, kutuplaşma ve iki farklı kamp oluşturdu. Buda Arnavut ulusal çıkarlarına zarar veriyor. Üstüne Arnavutluk, Kosova ve Kuzey Makedonya’da siyasi yolsuzluklar toplumun birliğine çok zarar verdi. Ukrayna’da Rusya galip gelir, Kuzey Makedonya’da Rusya yanlısı aşırı sağcı VMRO seçimlerden başarılı çıkarsa ve buna Sırbistan’ın Kosova’ya tehtidlerini de eklersek Kosova ve Kuzey Makedonya’da Arnavut ulusu zorlu bir sürece girebilir. Bu sebeple bölgedeki Arnavut siyaseti sorumlu davranıp ulusal birliği sağlamayı öncelleyip, dayanışmayı arttırmalı. Balkan harbi sonrası yaşanan felaketin bir yenisini 110 yıl sonra yaşanma tehlikesine sed çekilmelidir.

ARNAVUTHABER

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın