Makedonya seçimleri tamamlandı.

VMRO Kabusu Geri Döndü

Makedonya seçimleri tamamlandı.
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

İktidardaki SDSM tarihindeki en büyük parlamento seçim yenilgisini alırken, muhalefetteki Rusya yanlısıVMRO DPMNE partisi ülkedeki parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin mutlak kazananı oldu. Kuzey Makedonya istikrarsızlığa sürüklenebilir. VMRO adayı Gordana Davkova ezici çoğunlukla çumhurbaşkanı seçilirken aynı zamanda ülkenin ilk kadın Cumhurbaşkanı oldu.

Kuzey Makedonya seçimlerinde kesin olmayan sonuçlara göre partilerin çıkardığı milletvekili sayısı aşağıdaki tabloda gözüküyor. Bu sonuçlara göre Rusya yanlısı VMRO zafer elde etti. İki Arnavut ittifakı toplamda 32 milletvekili çıkardı.

1. VMRO-DPMNE 58
2. Fronti Europian 19
3. SDSM 18
4. VLEN 13
5. Znam 6
6. Levica 6 vekil çıkardı.

30 Arnavut, 4 Türk 1 Boşnak 1 Pomak milletvekili seçildi. Ohri çerçeve anlaşmasına göre VMRO hükümeti kurmak için bir Arnavut partisi ile koalisyon yapmak zorunda. 120 üyeli mecliste hükümeti kurmak için 61 milletvekili gerekiyor. 58 vekil çıkaran VMRO’nun koalisyon kurma konusunda eli güçlü. Umarız küçük menfaatler için bir kaç vekili olan bir Arnavut partisi VMRO’nun istediği şartlarda koalisyona evet demez. Bu konuda iki Arnavut ittifakının ortak hareket etmesi ve Arnavut milli çıkarlarını öncellemesi gerekiyor.

VMRO baskıcı aşırı sağ politikaları uygulamaya geri dönerse Kuzey Makedonya’da istikrar bozulabilir.

Diğer yandan Türkiye’den Makedonya Vatandaşlık Başvurusu yapanlara kötü haber.

Dün yapılan genel seçimlerde Kuzey Makedonya’da Rusya yanlısı VMRO seçimleri kazandı. Adayları Cumhurbaşkanı oldu ve 120 üyeli mecliste tek başına 58 vekil çıkardılar. Bu seçim sonucu Vatandaşlık başvurularının onaylanmasını bekleyenler için kötü haber.

Vatandaşlık yasasına çıktığı dönemde karşı çıkan ve yoğun muhalefet eden VMRO, hükümeti kurduktan sonra yapılan tüm başvuruları RED etmesi bekleniyor.

Gerekli belgeleri eksiksiz tamamlayıp, vatandaşlık başvurusunu tamamlayanlara önerimiz, başvuruları red edilirse bir avukat ile Kuzey Makedonya’da itiraz davası açmaları, buda red edilirse AİHM’e başvurmalarıdır.

3 yıl önce çıkan ve Temmuz 2024 tarihine kadar başvuru imkanı taşıyan vatandaşlık kanununda ki düzenleme gayet açık ve net. Gerekli belgeleri eksiksiz tamamlayanların Kuzey Makedonya vatandaşlık hakkı vardır. Hakkınızı sonuna kadar arayın.

Not: Vatandaşlık vaadi ile sakın kimseye para kaptırmayın. Red durumunda dava açmak gibi hukuki yollar dışında başka vaadlere inanmayın.

ARNAVUTHABER

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın