Rama Türkiye’ye Resmi Ziyarette Bulundu

Arnavutluk ve Türkiye ilişkileri ve işbirliği en üst seviyede.

Rama Türkiye’ye Resmi Ziyarette Bulundu
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve kabine üyeleri stratejik işbirliği toplantısı için Türkiye’ye resmi ziyarette bulundu.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama Ankara’ya varışta ilk önce Anıtkabir’i ziyaret etti. Heyet olarak Atatürk’ün mozelesine çelenk koyup saygı duruşunda bulunduktan sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Rama, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’yı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, askeri törenle karşıladı.

Karşılama sırasında Edi Rama’nın Ankara ayazında paltosuz olup üşümemesine şaşıran Cumhurbaşkanı Erdoğan, -üşümüyormusun diye sordu. Başbakan Rama’da espiriyle “Arnavutlar sıcakkanlıdır üşümez” diye cevap verince, Cumhurbaşkanı Erdoğan’da “Bende kaşkolumu çıkarayım” dedi.

Resmi tören sonrası Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama başbaşa ve stratejik işbirliği konseyi olarak bakanlarla birlikte toplantılar gerçekleştirdi.

Daha sonra Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama iki ülke arasında imzalanacak anlaşmalar için basın toplantısına geçti. İki ülke arasında 6 anlaşma imzalandı.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, basın toplantısında “Arnavut ulusal hafızasının asla unutamayacağı” üç konuyu sıraladı: (1) Kosova bağımsızlığının tanınması, (2) depremde karşılıksızca uzatılan el ve (3) Covid19 günlerindeki yoklukta verilen aşı desteği. Bu üç konuda Arnavut milletinin Türkiye’ye minnettar olduklarını belirtti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da basın açıklamasında:

“Arnavutluk Başbakanı, değerli dostum Edi Rama ve heyetini Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyimizin ilk toplantısı vesilesiyle Ankara’da misafir etmekten büyük memnuniyet duydum.

Çok yönlü iş birliğimiz, stratejik ortaklık temelinde gelişmeye devam ediyor.

Bugün icra ettiğimiz konseyimizin ilk toplantısıyla münasebetlerimizi daha ileri seviyelere taşıma kararlılığımızı bir kez daha teyit ettik.

İmzalanan anlaşmalarla iş birliğimizin ahdi zeminini daha da güçlendirdik.

Ticaret hacmimizi 1 milyar dolar seviyesine çıkardık, yeni hedefimizi 2 milyar dolar olarak belirledik.

TİKA vasıtasıyla Arnavutluk’un kalkınmasına yönelik projelere desteğimiz sürecek.

Sayın Başbakan’ın FETÖ’yle mücadele konusundaki hassasiyetini biliyor, takdirle karşılıyoruz.

Balkanlar’ın barış ve istikrarının korunmasına katkı sağlayan iki NATO müttefiki olarak diyaloğumuzu yoğunlaştırarak devam ettireceğiz.

Savunma sanayisi ve askerî alandaki yakın iş birliğimizi de derinleştirmek arzusundayız.

Görüşmelerimizde Gazze başta olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarındaki İsrail zulmünü de ele aldık.

Arnavutluk da Aralık ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yapılan oylamadaki tutumuyla tarihin doğru tarafında yer almıştır.

Dostum Rama’yla önümüzdeki süreçte yapılacak girişimler kapsamında da temasımızı sürdüreceğiz.  

Konsey toplantımızda aldığımız kararlar ve imzaladığımız anlaşmalar ülkelerimiz için hayırlara vesile olsun.

Türkiye-Arnavutluk ilişkilerinin bugünkü mükemmel seviyesine ulaşmasına yaptığı eşsiz katkılar dolayısıyla Sayın Başbakan’a ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum.

Rabbim birlik ve beraberliğimizi daim eylesin.” dedi.

Türkiye ile Arnavutluk arasında 6 anlaşma imzalandı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan toplantılar, imza töreni ve basın toplantısı sonrası Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve heyetini yemekte ağırladı.

Ulusun Elçisi Bora Zukali, özel olarak gerçekleşen röportajlarında, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve kabinesinin, Türkiye’ye gerçekleştirdiği resmi ziyareti sırasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından üst düzey protokolle ağırlanmalarını ve imzalanan ikili anlaşmaları detaylı bir şekilde ele aldı. Röportaj, Report TV, Scan TV, Klan News TV ve 5Pyetjet haber ajansları aracılığıyla geniş bir kitleyle paylaşılarak, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesi ve gelecekteki işbirliği projelerinin önemli aşamalarını vurguladı.

Akademisyen Sokol Brahaj’da pek çok Arnavut televizyonuna canlı bağlanarak ziyaretin detaylarını ve yorumlarını Arnavut kamuoyu ile paylaştı. Doğru ve bilgilendirici yorumlarıyla Türkiye ve Arnavutluk ilişkilerinin geldiği üst noktayı detaylı anlattı.

ARNAVUTHABER #Türkiye #Arnavutluk

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın