General Gëzim Ostreni

Kosova ve İlirida’da vatan savunmasını yönetti.

General Gëzim Ostreni
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Kosova ve İlirida iki savaşın kahramanı General Gëzim Ostreni 🇦🇱

Tümgeneral Gëzim Ostreni 1 Kasım 1942’de Dibra şehrinde doğdu. İlk ve lise eğitiminden sonra yedek subay okulundan ve Harp Okulundan mezun oldu. Ayrıca Priştine Felsefe ve Sosyoloji Fakültesini bitirdi. Askeri alanda, Debar’daki bölgesel savunmanın komutanı olarak görev yaptı. UÇK savaşında önce III Bölge Genelkurmay Başkanı, daha sonra Tuğgeneral General rütbesi ile Kosova Koruma Kolordusu III Operasyonel Bölge Komutanı olarak görev aldı. 2000 yılında Kosova Cumhuriyeti Genelkurmay başkanlığına terfi etti.

General Gëzim Ostreni

2001 yılında, Makedonya’daki çatışmaların başlamasıyla, Makedonya Arnavutları tarafından meşru haklarını savunmak için oluşturulan Ulusal Kurtuluş Ordusu Genelkurmay Başkanlığı görevini devraldı. Bu ordunun komutanı ve siyasi lideri Ali Ahmeti ile birlikte, uluslararası toplumu ve hükümeti, Parlamentoyu ve Makedonya Cumhurbaşkanı’nı, Makedonya Anayasası’nda önceden kabul edilmiş hakları içeren İlirida Arnavutlarının Hakları Ohri Anlaşması’nı imzalamaya zorladılar. 3 Ekim 2002’den beri Makedonya Parlamentosu üyesidir. 2004’te Makedonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı adayı ve 2002-2006 yılları arasında Makedonya Parlamentosu Başkan Vekili oldu. Kasım 2007’de, 19 gün boyunca Lahey Mahkemesi’ne İlirida Arnavut Kurtuluş Ordusu’nun Arnavutların temel hakları için adil bir savaş yaptığını ve terör eylemleriyle hiçbir ilgisi olmadığını belirterek alnının akıyla ifade verdi.

2014 yılımda yazdığı kitap önemli bir eser,
Devlet ve arşiv belgelerini özetleyen bilimsel çalışma. “Ulusal Kurtuluş Ordusu” kitabı, bir CD ve bir dizi savaş haritası eşliğinde hacimli 1150 sayfalık bir çalışmadır. Bu kitap, Arnavut tarihine olağanüstü bilimsel, askeri ve tarihi bir katkıdır.
“2001’de Makedonya’da Sebepler, Savaş ve Barış” başlığıyla ilişkilendirilmiş olmasına rağmen, kitabı 1878’den Prizren Birliği ve Berlin Kongresi’nden devlet ve arşiv belgelerini özetleyen bilimsel bir çalışmadır.

©ARNAVUT HABER

ARNAVUTHABER #ILIRIDA #KOSOVA #UÇK

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın