Arnavutluk Lek’i değer kazanıyor.

Ekonomik göstergeler Lek’in değerini artırıyor.

Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Arnavutluk Lek’i değer kazanıyor.

Borsa ve bankalararası piyasada Euro 134 Lek seviyesinin altına düştü.  Eylül 2009’dan bu yana euro Arnavutluk Lek’i karşısında en düşük seviyeye indi. Arnavutluk Merkez Bankası resmi kuru bugün 133,98 Lek ile işlem görüyor. 118.94 Arnavutluk Lek’i  bir dolar işlem görüyor. Lek  ABD doları karşısında da güçlendi.

Avrupa ortak para birimi euro uluslararası piyasalarda değeri düşüyor ama yine de yılın ilk aylarında kıyasla işlem kuru diğer para birimlerine göre daha yüksek seviyede.

Piyasa oyuncuları, iç piyasada, euro daki değer kaybını etkileyen faktörlerin euro için düşük talebin olması sebebiyle Lek’in değerinin arttığını söylüyor.

Geçen yılın ikinci yarısından itibaren euro, Arnavutluk piyasasında zayıflamaya başladı. Uluslararası piyasalardaki yansıma ötesinde, piyasa oyuncuları Euro’nun zayıflamasının iç faktörlerle ilişkili olduğunu söylediler.

Son olarak, piyasa oyuncuları döviz yapılan harcamalar ile piyasaya giren euronun bol olması ve euronun faiz getirisin düşük olmasıda Lek karşısında değer kaybetmesine neden oluyor.

İhracattaki  canlanma ve ülkedeki turist sayısının artırması, piyasada döviz arzını artıran diğer bir faktördür. Yılın ilk üç ayında, yabancı turist sayısı INSTAT göre, yaklaşık % 12 oranında artmıştır.

Sırbistan Dinar’ına karşıda son yıllarda istikrarlı bir değerlenme kazanan Lek yatırımcısına kazandıran bir para birimine dönüştü. 1,00 Dinar 1,09 Lek seviyesine kadar indi.

 

www.arnavuthaber.com

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın