Air Albania Uçamadan Battı mı?

Şirket tarifeli uçuşa başlamadan neden kapandı?

Air Albania Uçamadan Battı mı?
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap


Air Albania kuruluşunun üstünden 9 ay geçmesine rağmen tek uçuş gerçekleştiremedi. THY verdiği uçağı geri çekti. Geçmiş yıllara Bosna Air ile ortaklığa giden THY sürecin sonunda verdiği uçağı çekmiş Bosna Air de batmıştı. Bu başarısız girişimlerde hata yerel ortaklarda mı? Yoksa THY’de mi? Arnavutluk hükümeti havayolu şirketinin kurulmasını sansasyonel şekilde reklam etmişti. Bu şekilde reklam edilen bir girişim nasıl başlamadan biter? Bunlar bizim sorduğumuz sorular.

Türk Hava Yolları’nın desteği ile Arnavutluk’ta kurulan Air Albania, Haziran ayından bu yana faaliyete geçemedi. Türk Hava Yolları, Air Albania’ya gönderdiği Airbus 319 tipi uçağını da geri çekti.
Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Tiran merkezli MDT, Arnavutluk Ekonomi ve Turizm Bakanlığı’na bağlı kamu şirketi Albcontrol ile Türk Hava Yolları ortaklığında kurulan Air Albania, ortaklığın üzerinden bir yıla yakın zaman geçmesine rağmen bir türlü uçuşlarına başlayamadı.

THY’nin 30 milyon dolar sermayeli ve yüzde 49’una sahip olduğu Air Albania, geçen yıl 31 Ağustos’ta ilk uçuş ile seferlerine başlayacaktı. THY’nin filosunda bulunan TC-JLR kuyruk tescilli bir uçağını Air Albania renklerine boyayarak göndermesine rağmen havayolu şirketinde o günden bu güne hiçbir gelişme kaydedilemedi.

Arnavutluk’un milli havayolu olan Albanian Airlines’in 2011’de iflas etmesinden sonra ülkeye yeni bir milli havayolu kazandırma projesi kapsamında yola çıkılan ancak bir türlü istenilen seviyeye gelinemediği için sürüncemede kalan havayolu projesi THY yönetimini de kızdırdı. THY, Air Albania’ya gönderdiği Airbus 319 tipi uçağını geri çekerek İstanbul’da parka çekti.

Geniş gövde uçak filosu ile birlikte Aralık ayında ABD uçuşlarına başlama planları yapan Air Albania, yakın ülkelerde uçmak istediği noktaların hiçbirine de uçuş gerçekleştiremedi.

Şirkete ait bir internet sitesi dahi olmaması projenin başıboş bırakıldığı izlenimi verirken THY’nin, projenin hızlandırılması için istekli olduğu ve girişimlere başladığı kaydedildi.

Resmi olarak, Arnavutluk makamları, şirketin hala uluslararası kuruluşlardan gerekli lisansları alma sürecinde olduğunu ve projenin plana göre devam ettiğini belirtiyor.

Ancak Öte yandan, Air Albania’nın geleceğine dair şüpheci sesler yalnızca ulusal sınırlar içinde değil aynı zamanda dışarıda da katlanarak artıyor.


Airport Haber / Arnavut Haber

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın