2. Diaspora Zirvesinin Ardından

Diaspora zirvesi olumlu neticeler verdi.

2. Diaspora Zirvesinin Ardından
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Kame mare pjese dhe folur bashke me kenaqesi ne te Samitin e Dyte te Diaspores me Ministrat e Diaspores Shqiperise, Kosoves dhe Maqedonise ne Paneli I.
Vota si e Drejte!
Politika e Re Shteterore per Diaspore / Diaspora dhe te drejtat e saj ne vendlindje
Vendi: Kati II Expo City – Tirana

DOĞRU OLARAK OY KULLANIMI – DIASPORA İÇİN YENİ DEVLET POLİTİKASI
🇦🇱 Arnavutluk Cumhuriyeti Diaspora Bakanı sayın Pandeli Majko
🇽🇰 Kosova Cumhuriyeti Diaspora Bakanı sayın Dardan Gashi
🇲🇰 K.Makedonya Cumhuriyeti Diaspora Bakanı sayın Edmond Ademi başta olmak üzere birçok değerli konuğun söz aldığı ve Vatra İstanbul Başkanı olarak Türkiye’den konuşmacı olarak davet edildiğim Arnavut Diasporanın İkinci Zirvesinde, 1 Numaralı panelde Türkiye’de ki Arnavut Diasporasının sorunları ve istekleri konusunda bir konuşma gerçekleştirdim.

1990 öncesi gelen kişilerin pasaport ve vatandaşlık taleplerinin yanısıra 1990 sonrası gelenlerin düşen vatandaşlıklarını geri kazanması, oy kullanma istekleri ve oturma izni süreleri konusunda yaşadıkları sorunları dile getirdim.

40 ülkeden 1200 kişinin üzerinde temsilcinin bir araya geldiği zirvede Vatra İstanbul yönetim kurulunca ikili görüşmeler yapılarak fikir alışverişinde bulunulmuştur.

1- Arnavutluk Diaspora Bakanı sayın Pandeli Majko ile makamında yaptığım ikili görüşmede, sayın bakan Türkiye’deki Arnavut diasporası mensuplarının pasaport ve vatandaşlık alma işlemleri ile ilgili yeni kanunun yürürlüğe gireceğini ve kolaylık ile işlemlerin yürütüleceğini değerli Arnavut Diaspora mensuplarına özellikle iletmemi istemiştir.

2- Sayın Bakan İstanbul’da en kısa zamanda bizim istediğimiz merkezi bir bölgede Arnavut Kültür Merkezi açılması için tüm destek ve görüşmelerin yapılacağını söylemiştir.

3- Bir yıl gibi çok kısa sürede Diaspora yasalarının çıkması ve bakanlıklar ve başbakanlık tarafından destekli birçok kurum ile koordineli çalışılması ile büyük yol kat ettiklerini ve ülke ziyaretlerini yaptıklarını söylemiştir.

4- Online İnternet yayınlarının haricinde Diaspora TV’ninde en kısa zamanda faaliyete geçeceğini ve Türksat uydusu üzerindende Arnavutluk RTSH kanallarının yayına gireceğini söylemiştir.

5- Sayın Pandeli Majko en kısa zamanda tekrar Türkiye’ye gelerek tüm diaspora mensupları ile biraraya geleceğini ve selamlarını iletmemi istemiştir.

Bora Zukali
Başkan
Vatra İstanbul

diasporashqiptare

unëjamshqiptar

SamitiDiasporës

VatraStamboll

Bora Zukali (bzukali@yahoo.com) Websitesi

İlk yorumu siz yazın