ERDOĞANİZİM VE BALKANLAR

Erdoğanizimden en çok etkilenen, avam Arnavut ve Boşnak kesimi.

ERDOĞANİZİM VE BALKANLAR
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Arnavutlara etkisine genel bakış

Travmatize olmuş toplumlarda, Balkanlar’da da bazı topluluklarda Erdoğanizmin neden bu kadar yaygın olduğu hakkında kısaca düşüncelerimi anlatacağım.

Biraz özeleştiri de yapmamız gerekirse Arnavutlar arasında hatta tüm Balkan coğrafyasında en cahil, eğitimsiz ve yoz kitleler bizim Makedonya Arnavutları ve Sancaklı Boşnaklar arasında bulunuyor. Acı ama malesef gerçek.

Bunun birçok sebebi var.

Bunlardan biri yıllarca yaşadıkları dışlanma ,yok sayılma, izolasyon, fakirlik bu insanlarda aşağılık kompleksi ve kimlik bunalımları ve avamlıklarını yarattı.

Populist Erdoğanist ideoloji sadece Türkiye’de değil global anlamda da “soft-power ” taktikleri ve propogandalar ile avam toplulukların radikalce sarıldığı bir ideoloji oldu.

Bu populist ideoloji bu toplulukları avamlıktan kurtarmak, sorunlarını çözmek yerine slogan ve hamasetten başka birşey vermedi. Hatta daha da avamlaştırıp toplumdan marjinalize ediyor. Örneğin onlara istihdam vermiyor, toplu iftar toplu sünnet yardımı yapıyor.

Fabrika yapmıyor, cami yapıyor. Burda yaptığı gibi oralardaki birkaç sözde aktivist ve sözde gazeteciyi fonluyor mamalıyor trollce propogandayı yürütsünler diye.

Bugün Balkanlar’da AKP ve Erdoğanı en çok seven Makedonya Arnavutları, Batı Trakya Türkleri, Sancaklılar.

Arnavutluk ve Kosova’da ise Selefiler, ihvancılar, toplumda hiçbir karşılığı olmayan marjinal siyasal Islamcılar.

Bu toplulukların ortak yönleri avamlık, marjinal olmaları, dışlanma, aşağılık kompleksi, köylülüğün yaygın olması, yoksulluk, izolasyon ve yıllarca yenilen tarafta olmaları.

Önce de dediğim gibi Erdoğanist populizm bu insanların bu sorunlarını çözmüyor aksine daha da derinleştiriyor. Bu insanları daha da marjinaleştiriyor daha da yaşadıkları toplumdan kopartıp kutuplaştırıyor, yıllarca yaşadıkları eziklik sonucu içlerindeki nefreti daha çok körüklüyor.

Erdoğanizmin destek görmesinin sebebi sadece ideolojik ve ekonomik değil, Sosyolojik ve Psikolojik. Bu toplum ve toplulukların hepsi travmatik.

Türkiye için söyleyecek olursak Muhalefet oylarını artırmak istiyorsa sadece ekonomist ve siyaset bilimcileri değil alanlarında uzman toplumu iyi tanıyan psikaytr, psikolog ve sosyologları da danışman olarak alması lazım.

Tekrar Balkanlar özellikle Arnavutlar özeline gelecek olursak, Makedonya’da azalsa da varlığını sürdüren Slav şovenizmi ve Arnavutluk ve Kosova Arnavutlarında Makedonya Arnavutlarına karşı üsten bakış ve artan İslamofobi, Makedonya Arnavutlarını Erdoganizm kucağına daha çok itiyor

Populist-Erdoganizm post-modern dönemde kemikleşen her ideoloji gibi keskinleşiyor özellikle avam kitleler tarafından daha çok benimsendikçe daha da radikalleşiyor ve toplumsal, kitlesel bir histeriye faşizm, nazizm ve stalinizm gibi paranoid-şizofrenik bir hale dönüşüyor.

Kaynak; Twitter 🐦 Patrona Halil

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın