Makedonya’da Partiler Yerel Seçimlere Hazırlanıyor

İlk defa bir Arnavut kökenli siyasetçi Üsküp’ü yönetebilir.

Makedonya’da Partiler Yerel Seçimlere Hazırlanıyor
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Makedonya’da Partiler Yerel Seçimlere Hazırlanıyor

15 Ekim tarihinde düzenlenecek olan yerel seçimlere az bir süre kala partiler son hazırlıklarını yapıyorlar. Partiler adayları belirleme noktasında yoğun çalışmarına devam ederken, kulislerde Üsküp Şehir Belediyesi için Vmro-Dpmne mevcut Belediye Başkanı Kotse Trayanovski’yi tekrardan aday göstereceği konuşulmakta.

Sosyal Demokratlar Birliği’nde Üsküp’ün kesin kazanacaklarını iddia etmelerine rağmen adayları sır gibi saklanıyor. Üsküp Belediye Başkan adayları arasında milletvekilli Petre Şilegov ve Muhammed Zekiri’nin adı geçmekte. Muhammed Zekiri’nin aday gösterilmesi durumunda ve seçimlerin Sosyal Demokratlar Birliği’nin kazanması halinde  ilk defa bir Arnavut kökenli siyasetçi Üsküp’ü yönetecek.

Arnavut partileri de yerel seçimler için son hazırlıklarını yapmaktalar. Demokratik Bütünleşme Birliği Kırçova Belediyesi’nde Fatmir Dehari ve Çayır Belediyesi’nde Visar Ganiu’yu aday göstereceklerini açıkladılar. Gostivar’da Nevzat Beyta’nın tekrardan aday olması beklenilirken, Tetova’da Teuta Arifi’nin yeniden aday olma ihtimali yüksek. BESA Hareketi’nin Tetova’da hareketin lideri olan Bilal Kasami’yi aday göstereceği kamuoyunda konuşulmakta. Ustruga’da ise Arnavut partiler arasında çetin bir yarış yaşanması bekleniliyor. Ustruga Eski Belediye Başkanı ve mevcut Devlet Bakanı Ramiz Merko’nun, Arnavut Birliği Koalisyonu lideri Ziyadin Sela’nın aday olacağı konuşulmakta.

Türk partileri ise yerel seçimler konusunda bugüne kadar hiçbir açıklama yapmadılar. Bazı belediyelerde Türk partileri kendi adaylarıyla bazı belediyelerde ise koalisyon partnerleriyle gideceği kamuoyunda konuşuluyor. Ancak bugüne kadar Türk partilerinden hiç bir resmi açıklama yapılmadı.

15 Ekim’de düzenlenecek olan yerel seçimlerde seçmen kütüğü değişiklikleri için başvurular 21 Ağustos’ta başlayıp 9 Eylül’e kadar devam edecek. Bağımsız belediye başkanı ve meclis üyesi adayları 21 Ağustos ile 4 Eylül arasında gerekli imzaları toplayabilecek. Partilerin kendi listelerini en geç 9 Eylül’e kadar Devlet Seçim Komisyonuna teslim etmesi gerekiyor.

Seçim kampanyası 25 Eylül’de başlayacak ve 13 Ekim’de gece yarısına kadar devam edecek. İkinci tur seçim kampanyası ise 27 Ekim’e kadar sürecek.

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın