Bulgaristan Makedonya ile ekonomik ilişkileri artırıyor

İmzalanan tarihi dostluk anlaşmasının ilk sonuçları alınmaya başlandı

Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Bulgaristan Makedonya ile ekonomik ilişkileri artırıyor

Bulgaristan, tarihi dostluk antlaşmasını imzalandıktan sonra, ticari ve ekonomik hizmetlerini Makedonya’nın başkentinde yeniden başlatma kararı aldı ve iki ülke arasındaki ticari ilişkileri ilerletmeyi amaçlıyor.

Bulgaristan ve Makedonya arasındaki ekonomik ilişkileri ilerletme amacıyla, Bulgaristan ekonomi bakanlığı, Aralık 2015’te kapatılan Üsküp’teki ticari ve ekonomik hizmet ofisini yeniden açma kararı aldı.

Bakanlık, Makedonya’nın başkentine gönderilecek Bulgar temsilcilerin atanma prosedürünün başlatıldığını bildirdi.

Ticari ve ekonomik hizmetin başlıca işlevleri, Makedonya’ya yapılan ihracatı teşvik etmek ve Bulgar şirketlerinin ürün ve hizmetleri için Makedon iş ortakları  bulmasına yardım etmek olacak.

Üsküp’teki ticari temsilcilik çalışmalarını yeniden başlatma kararı, iki ülkenin başbakanlarının 1 Ağustos’ta önemli bir dostluk antlaşması imzalamaları sonrasında geldi. Bu anlaşma, Bulgaristan ‘ın Makedonya’ nın NATO ‘ya ve AB’ ye katılım, ticaret ve ulaştırma altyapısını iyileştirme ve gümrük ve sınır formalitelerini azaltma teklifini desteklemesini öngörüyor. Bulgaristan ve Makedonya, Sofya ile Skojpe arasında demiryolu bağlantısı kurmak ve doğal gaz arzında bir ortaklık yapmak için memorandum imzaladılar.

Ekonomi Bakanlığı’na göre Bulgaristan, Makedonya’daki altıncı en büyük yabancı yatırımcıdır.

2016 yılında Bulgar firmaları Makedonya pazarına 5,9 milyon euro yatırım yaptı. Bulgaristan’daki Makedon yatırımları bu yıl 2.5 milyon euroya ulaştı. Bulgar yatırımları bankacılık ve sigorta, metalurji, gıda endüstrisi, bilişim ve telekomünikasyon ve otel işletmelerinde yoğunlaşıyor.

Bakanlık’tan yapılan açıklamada, “Bulgar şirketleri Makedonya’ya yatırım yapma konusundaki ilgilerini sabit tutarken, şimdi ülkedeki  siyasi sorunların aşılmasını bekliyoruz, Makedon hükümetinin yabancı yatırımcılara sunduğu  koşullar önemli ölçüde gelişecektir “dendi.

Makedon şirketleri, Avrupa pazarına kolay erişim imkânı tanıyan Bulgaristan’daki potansiyel yatırımları da gözlemliyor. Bakanlık, tarım, gıda, enerji, ulaşım, telekomünikasyon ve inşaat alanlarında ortak Bulgaristan-Makedon şirketleri kurma fırsatlarının bulunduğunu da belirtti.

www.arnavuthaber.com / Makedonya Servisi

 

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın