Bölünüyorlar

Bütünün hayrı yoktu, bölünmüşü ne yapacak göreceğiz.

Bölünüyorlar
Yazar : Tarih : Okunma : 1 Yorum

Bölünüyorlar

 

Türkiye’deki Balkan kökenlileri bir araya getirecek çatı örgütü olarak bundan 13 yıl önce kurulan Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu aralarındaki fikir ayrılığı yüzünden bölünüyor. Sakarya, İzmir, İstanbul derneklerinin oluşturduğu federasyonlar ve Bal-Göç’ün konfederasyondan ayrılacağı bildirildi.

Kurulduğu dönem başkanlığını Turan Gençoğlu yürütmüş sonrasında Zürfeddin Hacıoğlu başkanlığa gelmişti. Aslında olağan kongre toplantıları dışında Türkiye’deki balkan STKlarının oluşturduğu federasyon ve konfederasyon türü yapıların sesi duyulmuyor.

Organizasyon içinde doku uyuşmazlığı var. Kafkas dernek federasyonları Çerkez, Çeçen,Adige, Abhaz vs tüm kesimlere hitap edip kültürün, dilin korunması ve atatopraklarının unutulmaması için çeşitli faaliyetler yaparken Balkan federasyon ve konfederasyonlarında bunların hiçbirisi yok. Milyonlarca Boşnak, Arnavut ve Pomak varken bu yapıların bunların kültürünün, dilinin korunması yada balkanlarda kalan soydaşlarının sorunları ile ilgili çalışmaları yok gibi. Etnik Türklük üstüne dayandırılan şövenist söylemler vs ile siyasi ikbal arayan kişilerin propaganda alanı adeta. Bu konfederasyonun en büyük federasyonu olan İstanbul Rumeli Balkan Federasyonu 75 derneğin üye olduğu bir yapı. Genel başkanları bağımsız aday olarak girdiği seçimde 1700 oy almıştı. Bu başlı başına toplumdan ne kadar kopuk olduklarının ispatı adeta.

Balkan kökenli STK’lar ve bunların çatı örgütlerinin ciddi bir reforma ihtiyacı var. Türkiye’de balkan kökenliler siyasetten adeta dışlanmış mecliste üç beş vekil ile temsil edilen 20 milyonluk bir kitle var. Ekonomik pastadan yeterli pay alamayan bu toplum atalarından kalan kültürünü ve anadilini koruyup yaşatacak kültür merkezlerinede sahip değil. Balkanlara akraba ziyaretine pek çoğu gidemiyor, pahalı pasaport ve vize ücretleri yüzünden. Balkanlarda yaşayan her ülkedeki Türk, Arnavut, Boşnak, Pomak soydaşların ayrı sorunları var. Bunların çözümü ve bölgenin ekonomik kalkınması için yapılmış hiç bir çalışma yok.

Tüm bu sorunlara duyarsız olan STK ve çatı örgütlerinden bu sebeple toplum uzak duruyor. Buda STK ve çatı örgütlerinin belli kişilerin takıldığı hobi kulübüne çeviriyor.

www.arnavuthaber.com

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

Yorumlar 1

  1. şenol diyorki:

    Maalesef en büyük zaafımız birbirimizi kıskanma;eleştirme,köstek olma işte birlikte olamamamızın başlıca nedenleri ve bu kısır döngüyü aşamıyoruz irili ufaklı mahalle aralarında 1 metrelik tabelası dahi olmayan yüzlerce dernek ancak varlıkları ile yoklukları bilinmiyor bu yüzden hiçbir platformda varlığımızı ne gösteriyor nede hissettirebiliyoruz buda bazı kesimlerin işine geliyor bu parçalanmayı görenlerde fırsattan istifade her platformda kilit noktaları ellerine geçiriyorlar ve sonradan bizler bunları görünce eleştiriyoruz.