UÇK Liderleri için ADALET

Lahey’de “Eski UÇK Liderleri İçin Adalet” Talebiyle Protesto

Protestonun amacı, organizasyon ve katılımcılar

Gün ve yer: Gösteri bugün Hollanda’nın Lahey kentinde, Uzmanlar Odası (Specialist Chambers) merkezinin yakınındaki bir parkta gerçekleştirildi .

Kimler çağırdı ve destekledi: Protestoyu, başta Avrupa’da yaşayan Arnavut diasporası organize etti. Etkinlik aynı zamanda Kosova Kurtuluş Ordusu Savaş Gazileri Örgütü (OVL-UÇK) tarafından desteklendi .

Katılımcılar: Arnavut diasporasının yanı sıra Kosova’dan gelen destekçiler de protestoda yer aldı.

Kimler konuştu, hangi mesajlar verildi?

Protestoda sahneye çıkan konuşmacılar arasında OVL-UÇK lideri Hysni Gucati, organizasyon temsilcilerinden Fatmir Koci ve ayrıca etkinliğe davet edilen Hollanda’nın eski Kosova Büyükelçisi Robert Bosch yer aldı .

Mesaj: Protestocular, eski UÇK liderlerinin yargı sürecine karşı “adaletsizlik” iddialarında bulundu ve serbest bırakılmalarını talep ettiler. Eylem sloganı olarak “UÇK şanındır, suçlama değildir” benzeri ifadeler kullanıldı .

Bağlam: Hukuki süreçte hangi aşamada?

Protesto, savunmanın delil sunumu ve tanık beyanlarına başlamasından bir gün önce, yani hazırlık sürecinin kritik evresinde yapıldı .

Mahkeme süreci: Lahey’deki Kosova Özel Mahkemeleri’nde, eski liderler (Haşim Thaçi, Kadri Veseli, Yakup Krasniqi ve Recep Selimi), savaş suçu ve insanlığa karşı suçlar nedeniyle yargılanıyor. Sanıklar suçlamaları reddediyor ve savunmaları kapsamında tanık ve delillerle karşılık vermeye hazırlanıyor.

Savunmanın ifadesi: Örneğin, ABD eski Dışişleri Bakan Yardımcısı James Rubin, 15 Eylül itibarıyla savunmanın tarafında tanık olarak ifade verecek kişiler arasında yer alacağı belirtiliyor .

Önceki eylemler: Bu protesto daha önce de benzer şekillerde yaşanmıştı?

Bu gösteri Lahey’deki ilk protesto değil; daha önce özellikle 7 Ağustos’ta Priştine’de, Kosova Özel Mahkemeleri’ne (Specialist Chambers) karşı binlerce kişinin katılımıyla protestolar düzenlenmişti. Bugünkü eylem, Priştine’deki protestoların bir devamı olarak değerlendiriliyor .

Priştine gösterisinde olduğu gibi, protestocular savcılık ve yargı süreçlerinin UÇK liderlerine karşı önyargılı olduğunu savunmuştu.


Özet Değerlendirme

Konu Detay

Amaç Eski UÇK liderlerinin yargılandığı süreçte adalet ekseni çerçevesinde serbest bırakılmalarının talep edilmesi
Organizatör & Destek Arnavut diasporası, OVL-UÇK
Katılımcılar Kosova’dan gelen Arnavutlar, diasporadan binlerce kişi
Konuşmacılar Hysni Gucati, Fatmir Koci, Robert Bosch
Mesaj / Slogan “UÇK bir şan, suçlama değil”, adaletsiz yargılama karşıtı
Hukuki bağlam Savunma sürecinin başlamasından bir gün önce; savunma tanık ve delil sunumuna hazırlık
Önceki protesto 7 Ağustos’ta Priştine’den başlayan protestoların devamı.

#ARNAVUTHABER #UÇK

  • Admin

    www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

    İlgili Haberler

    Priştine’de Bağımsızlık Töreni ve Askeri Geçit

    Geçit töreninde zırhlı araçlar, lojistik ve destek konvoyları ile çeşitli askeri teçhizat sergilendi;

    Devamını Oku

    Bajram Begaj’dan Kosova’ya Güçlü Mesaj!

    Arnavutluk ile Kosova arasındaki stratejik ortaklığın daha da güçlendirileceğini vurguladı.

    Devamını Oku