KOSOVA Peynir Dolgulu Somborka Biber Turşusu

Arnavut sofrasının harika tadı.

KOSOVA Peynir Dolgulu Somborka Biber Turşusu
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

KOSOVA Peynir Dolgulu Somborka Biber Turşusu

Balkanlarda, özellikle de Kosova’da yapilan bu tursu cidden de insanin aklini basindan aliyor. Bu tursu peynir ile sütün muhtesem uyumundan meydana geliyor. Aslinda tam anlami ile tursu da diyemeyiz. Aslinda bir cesit meze. Sicak ekmekle cok iyi gidiyor dogrusu.

Tursumuz her biberle olmuyor, tursumuzun özel bir biberi var. Kosova’da bu biberin adi Somborka. Somborka, sarimsi bir renge sahip, aci, ince kabuklu ve etli.

Cok kolay bir yapim asamasi var. Ilk önce malzemelerden baslayalim.

Sizin seciminize uygun cam kavanoza sigacak kadar taze Somborka Biberi. Her bir Somborka Biberinin icine birer yemek kasigi olacak sekilde Tam Yagli Ezine Koyun Peyniri ve kavanozumuzu alacagi kadar tam yagli süt.

Tursumuzu yapmaya baslayabiliriz; ilk once biberlerimizi bir guzel yikiyoruz, sonra sap kismindan acarak biberlerimizin cekirdeklerini ve damarlarini cikariyoruz. Tam Yagli Ezine Koyun Peynirimizi biberlerimizin icine yarisi dolacak sekilde dolduruyoruz. Sonra, icini peynirle doldurdugumuz biberlerimizi agiz kisimlari yukari gelecek sekilde kavanozumuzun icine ust uste gelecek sekilde diziyoruz. Bu arada tam yagli sütümüzü parmagimizi yakmayacak sicaklik derecesine kadar isitiyoruz ve biberlerimizi daha önceden icine düzdügümüz kavanozumuza silme olacak sekilde dolduruyoruz. Kavanozumuzun agzini kapatip serin ve gölge bir yerde dinlendirmeye birakiyoruz. Kavanozumuzun icine koydugumuz sütümüz bir kac gun icinde peynir halini alacaktir. Peynir haline döndükten sonra kavanozumuzun üst kisminda biriken peynir sularini duzenli olarak aliyoruz, taki peynir suyu olusmayana kadar. Artik tursumuz yenmeye hazirdir. Afiyet olsun.

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın