ARI KOVANI – ZGJOI

Eşleri Sırp işgalciler tarafından katledilen, Arnavut kadınların gerçek hayat hikayesi.

ARI KOVANI – ZGJOI
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Ocak 2021’de Sundance Film Festivali’ndeki galasından bu yana Kosova yapımı “Arı Kovanı” 16 ödül kazandı. Film, kurban rolünden vazgeçen bir kadının hikayesini anlatıyor.


Fahriye Hoti gizlice Birleşmiş Milletler kamyonunun arkasına tırmanıyor. Orada genç kadın aceleyle beyaz bir çuvalın fermuarını açar. İçindekiler: toplu mezardan ceset parçaları. Kısa bir süre sonra: Onları araçtan dışarı atan korkunç koku değil – bir BM çalışanı onlardan kamyonu terk etmelerini istiyor.

Fahrije Hoti, En İyi Uluslararası Film kategorisinde Oscar’a aday gösterilen 15 uzun metrajlı filmden biri olan Kosovalı “Zgjoi” (İngilizce: Hive, Almanca: Beehive) filmindeki ana karakterdir . Fahriye gerçek bir kişiliktir; Kosova Savaşı sırasında eşlerinş kaybeden “Dullar Köyü” Kruşa’lı 140 kadından biridir . Bu köyün erkekleri Mart 1999’da bir NATO bombalamasının ardından, Sırp intikam saldırısı sırasında kaçırıldı ve birçoğu idam edildi. 241 kayıtlı kurbandan 63’ü hala kayıp.

Fahriye Kosova’da 53 yaşındaki bir kadın kahraman olarak kabul ediliyor, çünkü kurduğu “Krusha” kooperatifi ile o ve hasta arkadaşları bugüne kadar geçimlerini sağladılar. Ürettikleri kırmızı biber turşusu tüm Kosova’da ve şimdi Almanya ve İsviçre’de satılıyor.

DW’ye konuşan yönetmen Blerta Basholli, “Başlangıçta kooperatif hakkında bir film yapmak istiyordum ama Fahriye Hoti ile tanıştığımda filmin onunla ilgili olması gerektiğini anladım.” “Kişiliğine, konuşma tarzına, iş vizyonuna ve her türlü zorluğun üstesinden gelmedeki özgünlüğüne hayran kaldım. O benim için bir süper kahraman.”

Bugün Fahriye Hoti, Krusha’nın dul ve yetimlerinin hayatta kalmasını sağlayan kooperatifi işletiyor.

Fahriye Hoti
Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın