Tuna Köprüsü İçin İtalyanlar ve Çinliler Yarışıyor

528 milyon euroluk proje 2km köprü inşatı ve 25 km otoyolu kapsıyor.

Tuna Köprüsü İçin İtalyanlar ve Çinliler Yarışıyor
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Tuna Köprüsü İçin İtalyanlar ve Çinliler Yarışıyor

İtalyan-Japon ve Çin liderliğindeki konsorsiyumlar, Romanya’nın on yıllardır gördüğü en büyük altyapı projesi olan Tuna üzerine 500 milyon euroluk bir köprü inşaa etmek için yarışıyor.

Romanya, en büyük altyapı projesinin inşasına, doğu Romanya’da Tuna üzerine inşa edilecek köprü için start verdi. İtalya ve Çin liderliğindeki büyük gruplar 528 milyon euroluk sözleşmelik inşat içişi kapmak için yarışmaya başladı.

Braila bölgesindeki köprü, Avrupa’nın en büyük ilk beş köprüsünden biri olacak. Köprü iç trafiği hafifletmek ve ayrıca Balkanlar ile Polonya, Ukrayna ve Rusya arasındaki karayolu taşımacılığını kolaylaştıracak.

Halen Braila bölgesinde Tuna’yı geçmek isteyen sürücüler ya gemiyle geçiyor, ya da 1971’de inşa edilen Giurgeni-Vadu Oii’deki köprüden nehri geçmek için 100 km yolu uzatarak gidiyor.

Romanya Hükümeti, yatırımını 16 yıldır sonuçlandıramadı. İlk çalışma, Bükreş’teki hükümetin talebi üzerine 2001’de Japonya Dış Ticaret Örgütü JETRO tarafından yapıldı. O zamanki Başbakan Adrian Nastase, köprüyü Japon kredisiyle inşa etme niyetindeydi. Ancak proje, 2003 yılındaki finansman kaynaklarına ilişkin siyasi tartışmalar ve Japonya’dan gelen kredilere karşı çıkmalar nedeniyle rafa kalktı.

Proje 2014’te yeniden canlandı ve bir güncelleme fizibilite çalışmasının geçen yıl tamamlanmasının ardından Romanya Ulaştırma Bakanlığı 1 Mayıs 2017’de kamu ihalesi şartnamesini açıkladı.

22 Ağustos tarihine kadar iki büyük konsorsiyum, AB Bölgesel Kalkınma Fonu’nun finanse ettiği altı yıllık proje için teklifler sundular. Köprü, neredeyse iki kilometre uzunluğunda ve 32 metre genişliğinde olacak şekilde planlandı. Proje köprü düşünda, köprüyü ulusal karayolu altyapısına bağlayan 25 kilometrelik bir yol içeriyor.

Bükreş metrosunun genişlemesi de dahil olmak üzere Romanya çapında büyük altyapı projelerine katılan en büyük Avrupa inşaat şirketlerinden Astaldi SpA, köprü, baraj kapısı ve köprü konusunda uzmanlaşmış Japonya’nın IHI Altyapı Sistemleri ile ortaklık kurdu.

Proje için teklifte bulunan diğer firma konsorsiyumu bir Çin-Romen-İspanyol ortaklığı.

Leading Company olan China Communication Construction Company, limanlar, yollar ve köprüler konusunda uzmanlaşmış devlete ait bir altyapı firmasıdır. Sovyet köprüsündeki E763 karayolu ve Sırbistan’ın Obrenovac kentindeki Kolubara nehri çevresinde olmak üzere Balkanlar’daki birçok yerde zaten çalışıyor.

Diğer ortaklardan biri olan China Road and Bridge Corporation, 2004 yılından beri projeye ilgi gösteriyor.

www.arnavuthaber.com / Balkanlar Servisi

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın