Makedonya’da Arnavutça’nın Eşit Resmiyeti

Osmani: AB’ne giden yol Ohri Çerçeve Anlaşması ve Diller Yasasından geçer.

Makedonya’da Arnavutça’nın Eşit Resmiyeti
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Makedonya’da Arnavutça’nın Eşit Resmiyeti

Osmani: AB’ne giden yol Ohri Çerçeve Anlaşması ve Diller Yasasından geçer.

Makedonya Hükümetin’de Avrupa Birliğinden sorumlu bakan ve Başbakan Yardımcısı Bujar Osmani; “Ohri Çerçeve Anlaşması ve Diller Yasasında anlaşmanın, Brüksel’e giden yol da  en hassas ve en önemli konularından biri olarak öne çıkıyor.” dedi.

Osmani, Dil yasasını Avrupa mevzuatıyla uyumlaştırmanın  ulusal programın bir parçası olduğu ve bu ayın sonuna kadar Parlamentonun gündeminde olmasının beklediğini, yasanın hızlı bir prosedürle geçişini öngördüğünü belirtti.

Osmani, “16 yıl sonra, Makedon ve Arnavut toplumunu temsil eden taraflar arasında, Anayasa ve Çerçeve Anlaşmanın son sayısında yer alan 5. maddenin olumlu değişikliğinin bir yolunu bulmak için etnik gruplar arasında uzlaşma sağladık.” dedi.

Başbakan Yardımcısı Osmani’ye göre, bu tasarının yürürlüğe girmesi için Arnavutça dilin polis, ordu üniformaları ve banknotlarla ilgili olarak Venedik Komitesi tarafından görüşülmesi beklenmeyecek. Yasa hemen yürülüğe girecek Arnavutça’nın Polis, Ordu ve Banknoktlarda yer alması Venedik Komisyonu kararına göre yasaya eklenecek.

Osmani, önümüzdeki günlerde, VMRO-DPMNE temsilcileri ile bir toplantı düzenleyerek yasayı desteklerini isteyeceklerini söyledi.

Osmani, “Bu kanun VMRO-DPMNE’nin  Arnavutlar ile ilgili duruşunu gözden geçirmesi için büyük bir fırsattır. Yasanın içeriği tüm siyasi partilerle görüşülmüş ve herkes bunu iyi bilmektedir. Ben devlet için stratejik öneme sahip bazı konulara işaret etmek amacıyla VMRO-DPMNE üyeleri ile sorumlu bir siyasi parti seviyesinde ve konsensüse ulaşılması için gerekli katkının sunulacağı bir toplantı olmasını bekliyorum. Umarım bu önemli konuyu çözme ihtiyacı konusunda bir anlayış olacaktır.” dedi.

www.arnavuthaber.com / Makedonya Servisi

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın