Makedonya ve Bulgaristan Anlaşmaya Vardı

Zaev: Bulgaristan ile iyi komşuluk ilişkisi için yapılan anlaşma ulusal çıkarlara uygun.

Makedonya ve Bulgaristan Anlaşmaya Vardı
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Makedonya ve Bulgaristan Anlaşmaya Vardı

Makedonya ve Bulgaristan aralarında tarihi süçten gelen sorunları çözme konusunda anlaşmaya vardı. Nato ve AB sürecinde iyi komşuluk ve ilişkilerin geliştirilmesi perspektifine dayanan anlaşma için Başbakan Zaev: “Bulgaristan ile iyi komşuluk ilişkisi için yapılan anlaşma ulusal çıkarlara uygun.” dedi.

Başbakan Zoran Zaev Parlamentodaki Bulgaristan ile iyi komşuluk ilişkileri konulu konferansta. “İyi komşuluk ilişkileri için Bulgaristan ile olan anlaşma milli menfaatlerle uyumludur ve bu büyük adım Makedonya ve Bulgaristan halklarının çıkarları içindir. Aynı zamanda siyasetçinin yeni politika ruhu üzerine bir yansımasıdır. Köprüleri iki halkı bir araya getirmek için kurmalıyız, çökerterek  bölmek için değil “dedi.

Varılan anlaşmanın Hükümet web sitesinde yayınlanacağını ve herkesin görebileceği açıklandı.

Zaev; “Anlaşma, ülkeler arasındaki yolları ve doğal gaz altyapısını birbirine bağlayacak iyi komşuluk ilişkileri ve dostluk için bir temel oluşturuyor. Mal ve hizmet değişimi ile sermaye yatırımlarını geliştirecektir. Bulgaristan ile olan ticaret alışverişi 500-600 milyon avro, neden bir milyar avro değil?  Ayrıca Trieste’de Makedonya, Koridor 8 inşası için 70 milyon euro destek aldı.” dedi.

Bulgaristan’ın Makedonya’nın AB’deki kabulünü koşulsuzca desteklemesinin önemli olduğunu ve deneyimini Avrupa entegrasyon sürecine aktaracağını da sözlerine ekledi.

Zaev, bu anlaşmanın imzalanmasının, Makedonya ve Bulgaristan komisyonlarının 2009 yılında başlayan süreç ile yaptıkları 10 toplantının sonuçlandırılması anlamına geldiğini söyledi.

Anlaşmanın Meclis’te onayı için yapıcı bir tartışma yapılması beklemekle birlikte muhalefetin de süreci tamamlamaya ve anlaşmayı desteklemeye başlamasını bekliyor.
Anlaşmanın imzalanacağı dille ilgili bir gazeteci sorusuna, Zaev Makedonca ve Bulgarca olmak üzere iki nüsha halinde açıkça olacağını ve her iki tarafın da imzalayacağını belirtti.

www.arnavuthaber.com / Makedonya Servisi

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın