Kosova’da Meclis Başkanlığı ve Başbakanlık için Uzlaşı Arayışı

Meclis aritmetiği içerisinde uzlaşma çalışmaları zor görünüyor.

Kosova’da Meclis Başkanlığı ve Başbakanlık için Uzlaşı Arayışı
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Kosova’da Meclis Başkanlığı ve Başbakanlık için Uzlaşı Arayışı

Kosova Meclisinin en yaşlı üye sıfatıyla geçici başkanlığını yürüten Adem Mikulovci Meclisi üyelerini Perşembe günü saat 10.00 toplantıya çağırdı. Bu toplantıda Meclis Başkanlığı seçimi ve devamında kurulacak Hükümet’e güvenoyu aşamaları var. Bundan önce Çarşamba günü partilerin temsilcileri bir araya gelip uzlaşma arayacak.

Pazartesi günü yayınlanan basın açıklamasında PDK-AAK-Nisma (PAN) koalisyonu, Meclis oturum lideri Adem Mikulovci’nin  Perşembe günü Meclisin kurucu oturumunun yeniden başlatılması çağrısında bulunduğu için keyfi karar vermekle suçladı. PAN’a göre, Geçici başkan Mikullovci,  siyasi partisinin çıkarlarına göre hareket ediyor ve tek taraflı karar alıp, ilkeleri ihlal ediyor. Partisi Vetevendosje  Kosova Meclisinin çalışmalarını  engellemek ve diğer parlamento gruplarıyla ortak bir çözüm önermemekle suçlanıyor. PAN çarşamba günü saat 10: 00’da düzenlenmesi beklenen partiler arası toplantıya katılacaklarını ve buradan çözüm çıkacağını belirtti.

Yapılan açıklama; “Koalisyonumuz, Meclis başkanını ve başbakanını siyasi bir anlaşma ile aynı anda oy kullanılarak seçilmesi şeklinde krizden çıkma teklifimizin Mecliste temsil edilen siyasi partilerin çoğunluğu tarafından destekleneceğinden emin. Bu nedenle, Meclis Başkanı adayımız Kadri Veseli’ ve başbakan adayımız Ramush Haradinaj’ın seçilmesi Kosova Meclisini engelleme çabalarına rağmen geri dönülmez bir siyasi süreçtir “denildi.

Diğer yandan Sırp listesi vekilleri meclis başkanlığı için Kadri Veseli’ye oy vereceklerini fakat bunun PAN koalisyonu başbakan adayını destekleyecekleri manasına gelmediğini açıkladılar.

Yeni Kosova İttifakı Lideri (AKR), Behgjet Pacolli, Kosova’daki siyasi krizi çözecek geniş tabanlı koalisyon önerisini yineledi. Partisi, Kosova Demokratik Birliği (LDK) ile koalisyon halinde olan ve yeni mecliste dört sandalye kazanan Pacolli, PAN seçimi kazandı ancak yine de kurumlar oluşturmak için Mecliste gerekli çoğunluğu yok. Böyle geniş tabanlı bir koalisyon kurulursa, bunun PDK-AAK-Nisma’nın adayı Ramuş Haradinay tarafından yönetilebileceğini söyledi.

Pacolli, günlük Epoka e Re gazetesine verdiği röportajda, parlamento çoğunluğunun olmaması nedeniyle tüm siyasi liderler ve partilerin kişisel çıkarların ötesinde hareket etmesi ve kabul edilebilir bir çözüm sunması gerektiğini söyledi. Röportajda Pacolli, medyanın AKR milletvekili Labinot Tahiri’ye verdiği baskıyı değindi ve AKR’nin milletvekillerinden hiçbiri geniş tabanlı koalisyon olmadığı sürece Başbakanlık için Haradinay’ı seçmeyeceğini belirtti.
09 Ağustos çarşamba günü  yapılacak partiler arası danışma toplantısın da Meclis Başkanlığı ve Başbakan seçimlerinin aynı turda yapılması teklifi değerlendirilecek.. Vetevendosje temsilcilerinin toplantıyı boykot edecekleri açıkladı.
www.arnavuthaber.com / Kosova Servisi
Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın