Birinci Mecliste Bir Arnavut Vekil

Sinop Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti Kurucusu ve Sinop Milletvekili Arnavut Rıza Vamık Uras

Birinci Mecliste Bir Arnavut Vekil
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Arnavut Rıza Vamık Uras (d. 1877, Manastır, Osmanlı İmparatorluğu – 30.Ocak.1946 İstanbul, Baba adı Salih – Anne adı: Havva

Harbiye, İstanbul Jandarma Subay Okulu – Askerlik, Jandarma, Binbaşı – 3. Ordu 17. Alay Süvari Bölük Komutanı, Beyrut Yenier Okulu Süvari Öğretmeni, Şarkikarahisar Jandarma Tabur Komutanı, Sinop Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti Kurucusu ve Başkanı – I. Dönem Sinop Milletvekili – Evli, 3 Çocuk babası. Ölüm Tarihi: 30.01.1946 İstanbul.

Arnavut Rıza Vamık bey

Birinci TBMM Sinop milletvekili. 1896’da Harbiye Mektebi’ni bitirdikten sonra Üçüncü Ordu emrine verildi. 1912’de kıdemli yüzbaşı oldu ve jandarma sınıfına ayrıldı. Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra Millî Mücadele’ye katılmak amacıyla emekliye ayrıldı (30 Nisan 1919). Sinop’ta Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ni kurdu ve başkanlığını yaptı. Birinci TBMM’ye Sinop’tan milletvekili seçildi (1920). Milletvekilliği sona erince Sinop’a döndü ve 1935’te İstanbul’a yerleşti ve vefatına kadar burada yaşadı. Galatasaray’ın başarılı eski başkanlarından Dr. Ali Uras oğludur.

Arnavut Rıza Vamık beyin Kurucu mecliste yaptığı iki konuşmanın zaptı.

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın