Arnavutluk’ta Nevruz Bayramı

Gezuar Sulltan Novruzin

Arnavutluk’ta Nevruz Bayramı
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Nevruz, Arnavutluk’ta resmi bayramdır ve özellikle Bektaşi inananlar tarafından kutlanmaktadır. Nevruz (kelimenin tam anlamıyla “yeni gün”), İran Yeni Yılı’nın, Pers Yeni Yılı olarak da bilinen adıdır. Sultan Novruz Günü, İmam Ali’nin Kâbe’deki doğum günü ile ilgilidir. Bu günde her şey canlanır, umut vardır, tüm insanlık için bir diriliş. Herkesin daha iyi bir gelecek umduğunu düşündüğü yeni bir gün.

Arnavutluk’ta Nevruz Günü

“Nevruzi”, Farsça’dan geliyor ve “Yeni Gün” anlamına gelirken, “Sultan”, bugünün önemine işaret eden yüksek unvan. Sultan Novruz’un bayramı Bektaşi’nin 15. ve 16. yüzyıllarda inancıyla birlikte Arnavut topraklarına ulaştı. Yirminci yüzyılda ve özellikle onun arasında, bu kutlama ülke çapında bir tezahür haline geldi.

Arnavutluk’taki ateist komünist diktatörlük, 1967’de Bektaşi inancınınkiler de dahil olmak üzere tüm ibadethaneleri kapattı. Arnavutluk’ta, Bektaşilik’in en önemli bayramı olan Novruz Günü, 1996’da milli bayram olarak ilan edildi. Bektaşi Tarikatı, büyük ölçüde ülkenin güneyinde, Arnavutluk Cumhuriyeti topraklarında önemli bir uzantısı var. Bektaşiler, Sünnilerle birlikte Arnavutların Müslüman inancını oluşturdukları Kosova ve Makedonya’da yayıldı.

Tiran, Arnavutluk Bektaşi Dünya Merkezine ev sahipliği yapıyor. Tiran’ın kuzey-doğu banliyölerinde bulunan Bektaşi Dünya Merkezi, bodrum katında büyüleyici bir müze ve ziyaretçilerin Bektaşi ile ilgili çeşitli hediyelik eşya satın alabilecekleri küçük bir hediyelik eşya dükkanı ile geniş ve etkileyici bir tekke (teqe) sunmaktadır. Tekke, en nefes kesici renk ve desenlerde mermer mozaiklerle yukarıdan aşağıya süslenmiştir. Bektaşi Düzeni, ağırlıklı olarak Şii ve Tasavvuf düşüncesinin unsurlarını İslami inanç ve felsefenin eşsiz bir karışımına birleştiren derviş bir tarikattır.

Dini kompleksin son restorasyonu, 8 Eylül 2015’te Arnavutluk’taki tüm dini toplulukların başkanları ve Balkanlar, Avrupa ve diğer yerlerdeki diğer yerlerden İslami toplulukların temsilcileri vesilesiyle açıldı. Arnavutluk, dünya çapında dini hoşgörüyle tanınıyor.

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın