Arnavut Silahlı Kuvvetlerinin Ulusal Günü

İlk Arnavutluk Savunma Bakanı Mehmet Pasha Dërralla olmuştur.

Arnavut Silahlı Kuvvetlerinin Ulusal Günü
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Arnavut Silahlı Kuvvetlerinin Ulusal Günü

İsa Boletin’in adaylığı sırasında 4 Aralık 1912’de Mehmet Deralla’nın Geçici Hükümette Savunma Bakanı seçildi. Savunma Bakanı Mehmet Derralla Geçici Hükümet Başkanı İsmail Qemali ile işbirliği içinde oldu ve Arnavut Ulusal Ordusunu örgütleyen Barjam Curri, İdriz Seferi ve Haxhi Zeka gibi önde gelen vatanseverlerle yakın bağlantılar kurdu. 69 yaşında olmasına rağmen Mehmet, Deralla’nın Arnavut ordusunu örgütleme gibi zor bir göreve başladı. Orduyu yönetme ve komuta etme konusundaki 40 yıllık tecrübesiyle Genel Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığını ilgili yapılarda düzenledi. Akademik becerileri sayesinde, Savunma Bakanlığı İdari Teşkilatı’nın hazırlanmasına, “Arnavut Milis Yapısının Oluşumuna İlişkin Geçici Düzenleme Tüzüğü’ nün hazırlanmasına ve kamu düzenini ve barışı korumak için uygun önlemlerin alınmasına katkıda bulundu. . O sırada neredeyse bütün ordu, askeri okuldan ve Türk ordusundan kalanlardan ibaretti. Mehmet Deralla Arnavutluk Devleti’nin ilk Savunma Bakanı olarak tarihe geçti ve Orduyu yapılandırdı. Bu başarının Şerefine, 4 Aralık, Arnavut Silahlı Kuvvetlerinin Ulusal Günü olarak kutlanır.

Mehmet Pasha Dërralla

🇦🇱 Festa e Kombëtare e Forcave të Armatosura Shqiptare

Me propozimin e Isa Boletinit, më 4 dhjetor 1912, Mehmet pashë Dërralla u zgjodh ministër i Luftës në Qeverinë e Përkohshme, duke fituar 42 vota dhe duke u radhitur i treti pas Luigj Gurakuqit me 54 vota dhe Myfit Bej Gjirokastrës (Libohovës) me 52 vota. Ministri i Luftës Mehmet pashë Dërralla duke bashkëpunuar me Kryetarin e Qeverisë së Përkohshme Ismail Qemalin krijoi lidhje të ngushta me patriotët e shquar si Barjam Curri, Idriz Seferi dhe Haxhi Zeka, duke u organizuar ushtrinë kombëtare shqiptare. Ndonëse ishte në moshën 69-vjeçare, Mehmet pashë Dërralla nisi detyrën e vështirë të organizimit të ushtrisë shqiptare. Me përvojën 40-vjeçare në drejtimin dhe komandimin e ushtrisë, ai organizoi Komandën e Përgjithshme dhe Shtabin Madhor me strukturat përkatëse. Në sajë të aftësive të tij akademike kontribuoi në hartimin e “Rregullores për organizimin e përkohshëm të Ministrisë së Luftës”, në hartimin e “Rregullores së përkohshme mbi formimin e strukturës së Milicisë Shqiptare” dhe mori masat e duhura për ruajtjen e rendit dhe qetësisë publike. Pothuajse të gjithë ushtarakët e asaj kohe vinin nga shkolla ushtarake dhe nga radhët e ushtrisë turke. Mehmet pashë Dërralla ka hyrë në histori si ministri i parë i Luftës së Shtetit Shqiptar. Për nder të tij 4 dhjetori është caktuar Festa e Kombëtare e Forcave të Armatosura Shqiptare.

Muzeu Historik Kombëtar

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın