AB Batı Balkan Ülkeleri Zirvesi – Slovenya

Batı Bslkanlar ve AB arasındaki yol haritası masaya yatırılıyor..

AB Batı Balkan Ülkeleri Zirvesi – Slovenya
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

AB Batı Balkan Ülkeleri Zirvesi – Slovenya

Osman Atalay zirveyi twitter’de yazdı.
Avrupa Birliği ve Batı Balkanlar Liderleri Zirvesi, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Zeljko Komsic’in de katılılımıyla AB Dönem Başkanı Slovenya’nın Kranj kenti yakınlarındaki Brdo Şatosu’nda başladı.

AB üye ülkeler tarafından kabul edilmesi beklenen beyanname, Avrupa Birliği’nin Batı Balkanlar’ın Avrupa perspektifine açık desteğini yeniden teyit ettiğini ve bölgenin Avrupa perspektifine olan bağlılığını memnuniyetle karşıladığını belirtiyor.

Reuters Ajansı’nın daha önce yayınladığı bir haberde Avrupa Birliği üyelerinin Batı Balkan ülkelerine üyelik garantisi vermekten vazgeçtiği zira üyeler arasında bu konudaki mutabakatın kaybedildiği duyurulmuştu.

AB zirvesinde genişlemeyi destekleyen bir beyanname kabul edileceği ileri sürülürken,Öte yandan Slovenya’nın 2030 yılına kadar tüm Batı Balkan ülkelerinin AB’ye kabul edilmesi önerisi reddedildi.

Zirvede, AB ile Batı Balkan ülkeleri Arnavutluk, Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ ve Kuzey Makedonya arasındaki güvenlik, yatırım ve genişleme gibi konular ele alınıyor.
Zirveye Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel başkanlık ediyor.

Slovenya’daki zirvede, AB liderlerinin, AB’nin Batı Balkanlar için gelecek 7 yılda 30 milyar avroluk “Ekonomi ve Yatırım Planı”nı teyit etmesi öngörülüyor.
Zirveye Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da katılıyor.

AB ülkeleri, Batı Balkan zirvesi öncesinde altı Balkan ülkesinin tam üyelik sürecine bağlı kalınması üzerinde anlaştı. Kararın arkasında Türkiye, Rusya ve Çin’in bölgede nüfuzunu artırması endişesi de bulunuyor.

AB ülkeleri, uzun süren müzakereler sonrası altı Batı Balkan ülkesi; Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Sırbistan ile başlatılan tam üyelik sürecine bağlı kalınması konusunda uzlaştığı bildiriliyor.

Alman haber ajansı dpa’nın edindiği bilgilere göre, bu gün Slovenya’da yapılan AB-Batı Balkan zirvesinde AB’nin söz konusu altı ülkeyi kapsayan genişleme sürecinin arkasında olduğu yazılı olarak da teyit edilecek.
Kaynak: Twitter / Osman Atalay

ARNAVUTHABER

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın