Tartışmalı Köprü inşaatı tamamlandı

Hırvatlar için Karayolu, Bosna Hersek için Liman hayati önem taşıyor.

Tartışmalı Köprü inşaatı tamamlandı
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Tartışmalı Köprü inşaatı tamamlandı.

Hırvatistan’ın güney kesimini ülkenin kuzeyine bağlayan Peljesac Köprüsü inşaatı 36 ayda tamamlandı. 600 milyon euroya mal olan köprü. Teknik incelemeler sonrasında trafiğe açılacak. Bosna Hersek’in gelecekte deniz çıkışını zorlaştırma ihtimali olan köprü için çok tartışma yaşandı.

Hırvatlar için ülkenin kara bağlantısı olmayan güney kesimini kuzey ile karayoluyla bağlaması çok önemliydi. Bosna Hersek için ise 12km deniz sahili Peljesac Köprüsün kurulduğu boğazdan açık denize açılıyor. Neum şehrinde şu anda büyük liman yok. Mevcut limana varacak gemiler yapılan köprünün altından ulaşımını sürdürüyor.

Bosna Hersek için asıl önemli nokta, Bosna Hersek’in parasıyla Yugoslavya zamanında yapılan Hırvatistan sahilinde yapılan Ploçe Limanının imtiyaz hakkını yasal olarak almak. Bu limanın su derinliği her türlü gemi ulaşımına uygun ve Bosna Hersek ile demiryolu ve karayolu mevcut. Neum’a gelecekte liman yapılsa bile dağlık bölgeden yol ve demiryolu getirmek sorun olacak ayrıca körfezin darlığıda büyük gemilere uygun değil. Aliya İzzebegoviç zamanında Ploçe liman Hırvatistan’a bırakılmadı, Bosna Hersek limanı kullanmaya devam ediyor. Fakat Hırvatistan yasal olarak Limanın Bosna Hersek’e ait olduğunu onaylamadı.

Ploçe Limanı Bosna Hersek bağlantısı

Bosna Hersek ile Hırvatistan arasında ilişkileri düzeltmek ve Hırvatların Sırbistan’a yakınlaşmasını önlemek için iki taraf uzlaşmak zorundadır. Hırvatistan Ploçe limanının imtiyaz hakkını Bosna Hersek’e yasal olarak vermesi ve Bosna Hersek’in köprüye itirazı çekmesi iki taraf içinde en iyi orta yol olacaktır.

ARNAVUTHABER #BIH

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın