Arnavut Kültür Ateşi Sönmeyecek

Türkiye genelinde Arnavut Kültürü yaşatılıyor.

Arnavut Kültür Ateşi Sönmeyecek
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Arnavut Kültür Ateşi Sönmeyecek

Geçen hafta İstanbul Zeytinburnu’nda düzenlenen 28 Kasım Arnavutluk Bağımsızlık ve Bayrak Günü kutlamasında Türkiye’nin dört bir yanından gelen Arnavutlar bayram gününde kültürlerini güzel biçimde yansıttılar. Etkinliğin bir başka güzel tarafı da siyasilerin kürsüde konuşmaması, sahnede sadece Arnavut kültürünün olmasıydı.

Ne kadar Rumeli zihniyetinden ve Arnavut kültürüne verdiği zararlardan şikayet etsekte, kefenin diğer tarafında dilini, kültürünü yaşatan bir Arnavut toplumu tüm görkemiyle karşımızda.

Başta Ankara Şemsettin Sami Frasheri Arnavut Kültür Merkezi başkent Ankara’da bir kültür müzesi olarak Arnavut toplumunun gururu kaynağı durumunda.

Bursa’da pek çok Arnavut derneği kültürümüzü yaşatıyor. Zafer ve Koza halk danslarını başarıyla icra ediyor Arnavutça kurslar devam ediyor. Bursa Kosova kültür merkezi kurumlar arası koordinasyonda önemli işlev görüyor.

İzmir’de Arnavut dernekler her balkan etkinliğinde ön plana çıkıyor. Arnavutça kurslar devam ediyor.

Sakarya’da zaten her yer Arnavut, birbirinden kıymetli dernekler Sakarya’da Arnavut toplumunu bir arada tutuyor.

Turgutlu, Bafra, Adana, Tokat, Eskişehir, Aydın vs. gibi şehirlerde 100 yıldır asimile olmayan Arnavutlar kültürünü koruyor ve yaşatıyor.

İstanbul’da Arnavut toplumu Arnavutluk, Kosova, Makedonya ve diğer yerlerdeki Arnavutlar ile sıkı iletişimde. Gerek ticaret gerek akrabalık ilişkileri güçlü. Alibeyköy, Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa, Zeytinburnu, Esenler, Okmeydanı, Kağıthane, Küçükçekmece Arnavutları kültür ve varlığını sürdürüyor.

İstanbul’da Vellazerit Karshijaka, Grup Besa, Grup Albana, Mecit Şenol, Sinan Akçil, Serhat Nişli, Sultan Murat Halk oyunları ve İstanbul dışında sayamadığım daha pek çok kişi ve grup Arnavut müziğini yaşatıyor.

İlk Arnavut medya platformu ArnavutCom İstanbul’da, Türkiye’nin tek Arnavut Haber sitesi Arnavut Haber ve Arnavut TV İstanbul’da.

Vatra Arnavut Derneği ve Anadolu Yakası Balkan Göçmenleri Derneği ve Dünya Balkan Federasyonu güzel çalışmalar yapıyor. Ne kadar federasyon üyesi olsalarda Köprülü Rumeliler Derneği ve Esenler Rumeliler Derneği Arnavut kültürünü yaşatıyor. Dileğimiz bu dernek yöneticilerinin federasyon başkanlığını alıp federasyonu rumeli çizgisinden Arnavut kültürüne yakın çizgiye çekerler.

Son olarak Arnavutluk Cumhuriyetinin en üst nişanı; “Bayrak Nişanı Şövalyesi” layık görülen Bora Zukali, Serdal Vardar ve Sokol Brahaj Arnavutluk, Kosova ve Kuzey Makedonya’dan Arnavut medyası, siyasileri ve yöneticileri ile Türkiye’de ki muhatapları arasında köprü oluşturuyorlar.

Türkiye’de Arnavutların bir kısmı asimile olmuş olsada, geride tüm haşmetiyle kültürünü koruyan, Türkiye ve Arnavut ata toprakları için dertlenen ve çalışan bir toplum var.

Bu toplumun Ankara’da müze gibi kültür merkezinden sonra sıra İstanbul, İzmir ve Bursa’ya da parmakla gösterilecek Arnavut evlerine layıktır.

Geçen haftaki harika kutlamayı başaran, birlik olan bu toplum. Daha da güzellerini elbirliği ile yapacaktır.

Bir olacağız, birlik olacağız, siyasi görüşlere göre değil, Arnavut toplumunun faydasına göre hareket edeceğiz.

Hayde bree Vellazerit,
Bakın birlik olunca ne güzel oluyor.

Hasip Gültaş

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın