ARTVİNDE YAŞAYAN ARNAVUT BİR AİLE

Mustafa Uğur Gönülal araştırıp yazdı.

ARTVİNDE YAŞAYAN ARNAVUT BİR AİLE
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

ARTVİNDE YAŞAYAN ARNAVUT BİR AİLE

Göç Hikayesini anlatan Kadir Soy;
Göç eden kişi dedesi Arnavut Emin Ağa, sadece kendisi göç ediyor, göç tarihi ve yeri bilinmiyor. Kesin olmamakla birlikte göç ettikleri yerin Kosova olabileceğini belirtti. Dedesinin bilgilerine ulaşamama nedeni aile nüfus kayıt örneğinde sadece “Arnavut Emin Ağa” yazması, doğum yeri ve tarihi yazılmaması.
Dedesinin göç etme nedeni ise göç ettiği yerde birini öldürmüş ve bu nedenden dolayı göç etmiş. (İki ihtimali kendisine sordum ve ikisinin olma ihtimalini onayladı. Birinci ihtimal, bir Sırbı veya Sırp askerini öldürmüş olabilir. İkinci ihtimal ise eski zamanlarda Arnavut coğrafyasında kan davalarının çok yaygın olması ve kan davası sonucunda birini öldürüp göç etme ihtimali.)
Dedesi Artvin ilinin, Merkez ilçesi, Vezirköy köyüne göç ettikten sonra, Vezirköy de zengin bir ailenin kızı Çaloğlu sülalesinden bir kızla evleniyor. Bu evliliklerinden iki çocuk dünyaya gelir. Evlendikten sonra ise Vezirköy den, eski ismi Sok olan Seyitler köyüne yerleşmiş.
Dedesi Arnavut yemekleri yanında parmak köfte, baklava yapan bir lokanta açmış ve bu mesleği dayılarına öğretmiş. Durumları çok iyiymiş dedesi kendi doğduğunda yetmiş tane cumhuriyet altını dağıtmış.
Babası ve amcası Vezirköy doğumlu. Babasının adı: İbrahim Hakkı, amcasının adı: İsmail Hakkı mesleği elektrikçiymiş.
Amcası İsmail Hakkı’nın çocukları Şevki ve Şükran.
Şevki ilk olarak Ankara sonra Bursa’nın Mudanya ilçesine ardından Yalova’ya yerleşmiş. Şevki vefat etmiş.
Şükran ise İstanbul Yeşilköy de öğretmen, kızı ise Anadolu Ateşi’nde bir süre oynadıktan sonra yeni bir grup kurarak çalışmalarına devam ediyormuş.
Göç hikayesini anlatan Kadir Soy ise 1956 yılında Artvin Merkez Ortamahalle doğumlu. İki kardeşler. Erzurum Üniversitesi Matematik bölümü ikinci sınıfta okurken o dönemin siyasi olaylarının etkisinden üniversiteyi bırakmak zorunda kalmış. Kendisi uzun yıllar esnaflık yapmış Bağ-Kur emeklisi. İki çocuğu var. Oğlu Artvin Belediyesi’nde belediye başkanı danışmanı, kızı ise Ankara ODTÜ Vakfı’nda sınıf öğretmeni.
Ablası Erzurum Üniversitesi İşletme bölümü mezunu, Artvin Liflevha fabrikasında muhasebe müdür yardımcılığı yapmış. Kanser hastalığı nedeniyle vefat etmiş.
Çocukları ise Arnavut tarihi, kültürü ve diğer konularda bilgisi olmasada Arnavut etnik kimliğini kabul etmiş durumda. Arnavut olma bilinci var. Nereli olduklarını ve kökenlerini soranlara ise çekinmeden babasının ve ailesinin Arnavut olduğunu belirtiyorlar.

Yazan : Mustafa Uğur Gönülal

#ARNAVUTHABER

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın