Zaev Brüksel’i Ziyaret etti

Zaev; ikili konular AB’ sürecini engellememelidir

Zaev Brüksel’i Ziyaret etti
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Zaev Brüksel’i Ziyaret etti

Zaev; “İkili konular AB’ sürecini engellememelidir.”

Başbakan Zoran Zaev  Pazartesi günü Brüksel’de gerçekleşen toplantı sırasında Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’a verdiği demeçte, Yeni kurulan Makedonya hükümeti, Makedonya’nın AB üyelik müzakerelerinin 2017 yılı sonuna kadar açılması yönündeki önerisini kazanma amaçlı dinamik bir reform sürecine öncülük ediyor. Aynı zamanda, Avrupa Konseyi’nin Makedonya’nın diğer ülkeler ile yaşadığı ikili sorunların uzun süre almaması için çözüm bulma konusunda destek vermesi de önemlidir.  

Zaev, Tusk’a Makedonya’nın Avrupa entegrasyon sürecini destekleyen Avrupa kurumlarının olumlu sinyalleri için teşekkür etti.

Zaev; “Bu, hükümetin Brüksel ile işbirliği içinde gerekli reformları AB üyelik müzakerelerinin başlatılmasına yönelik önerinin engellenmesine yönelik olarak sunması için güçlü bir teşvik. Umarım Konsey, Aralık ayında sonuçlarını kabul ederek üyelik müzakerelerinin başlatılmasına yol açacaktır. Makedonya’nın Avrupa entegrasyon sürecinde çok fazla zaman kaybedildi ” diye vurguladı.

Tusk, Hükümetin kurulmasını ülkenin Avrupa-Atlantik entegrasyon sürecini ilerletmek için mükemmel bir fırsat olduğunu söyleyerek hükümetin oluşumunu memnuniyetle karşıladı.

Ayrıca, Makedonya’nın kararlı çabalarıyla, etnik gruplar arası ve taraflar arası diyalog ve iyi komşuluk ilişkileri yoluyla imajını iyileştirmesini bekledi.

Başbakan Zaev’e, Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Radmila Sekerinska, Avrupa İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Bujar Osmani ve Dışişleri Bakanı Nikola Dimitrov eşlik ediyor.

Brüksel ziyaretinde Zaev, Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakereleri Komisyon Üyesi Johannes Hahn ile bir araya geldi.

Makedonya Başbakanı Zoran Zaev’in Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile yaptığı toplantıda, Makedonya’nın Avrupa entegrasyon sürecini hızlandırma yönünde gerekli reformları hayata geçirmeye kararlı olduğunu söyledi.

“AB üye devletlerin, Makedonya’nın AB üyelik müzakerelerinin başlatılması için dile getirdikleri tavsiyeler doğrultusunda. Avrupa entegrasyon sürecinin yeni dinamiklerine yönelik girişim Makedonya vatandaşlarının çıkarına olacaktır. Hedefimiz son reformlarla önemli reform alanlarında yeterli ilerleme sağlamak ve böylece Avrupa Komisyonu’na  yeni bir rapor sunmak için yeterli argümanı vermektir. “dedi.

Komisyon, karşılıklı saygıya dayalı iyi komşuluk ilişkileri ve bölgesel işbirliğinin hükümetin odak noktasında olduğunu vurguladı. Görüşmeler ayrıca, katılım müzakerelerinin 23. ve 24. fasıllarının açılmasının önemini vurguladı.

AB Mogherini, Makedonya  hükümetinin reform çabalarına verdiği desteği dile getirdi. Bakan, reformların uygulanması halinde AB’nin üyelik sürecini hızlandırmaya  hazır olduğunu vurguladı.

Görüşmede Başbakan Zaev’e, Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Radmila Sekerinska, Avrupa İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Bujar Osmani ve Dışişleri Bakanı Nikola Dimitrov eşlik etti.

www.arnavuthaber.com / Makedonya Servisi

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın