Makedonya’da nefret suçlarında artış

Siyasi kurumlar tarafından motive edilmiş suçlarda keskin bir artış var.

Makedonya’da nefret suçlarında artış
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Makedonya’da nefret suçlarında artış

Helsinki İnsan Hakları Komitesi’nin yeni raporuna göre Makedonya’da nefret suçları, özellikle de siyasi istikrarsızlık ve söylemlerin etkisiyle, geçen yıl keskin bir şekilde yükseldi ve bu yılın ilk yarısında artış devam ediyor.

Helsinki Komitesi Makedonya’da geçen sene 70 nefret suçu işlendiğini belirtti.  Bu önceki yıla göre yüzde 60’lık bir artış gösteriyor. Komite raporunda, yetkili makamların bu suçların  yalnızca 17’sine dava açtığını  belirtiyor.
İşlenen suçların yarısı etnik sebeplerle Makedon ve Arnavut gençler arasında gerçekleşen 34 saldırı sonucu oluştu. Komite, bu gelişmenin endişe verici olduğunu ve ülkedeki etnik ilişkileri zayıflatabileceğini belirtti.

Bununla birlikte, raporda farklı siyasi kurumlar tarafından motive edilmiş suçlarda keskin bir artış olduğunu belirtti.

Komitenin başkanı Uranija Pirovska, 2015 yılında kayıtlı olan beş suça karşı geçtiğimiz yıl güdülenen siyasi nefret sebebiyle 21 suçun işlendiğini kaydetti. Uranija Pirovska, politik olarak motive olmuş saldırıların artışını çoğunlukla siyasi partilerden gelen diğerine karşı nefret söylemine dayandı.

27 Nisan tarihinde gerçekleşen parlamento baskınıda siyasi amaçlı nefret suçunun çarpıcı bir örneği. Eski iktidar VMRO DPMNE partisinin destekçileri ve 10 milletvekili dahil olmak üzere yaklaşık 100 kişi bu suçtan yargılanıyor.

Ayrıca Raporda, geçen yıl farklı cinsel yönelimlerin motive ettiği saldırıların olmadığı belirtilmesine karşın, bunun, ülkenin cinsel azınlık gruplarını korumak için herhangi bir özen gösterdiği anlamına gelmediğini belirtildi.

Raporda, Batı Avrupa’ya doğru giden göçmen ve mültecilerin de nefret suçlarının kurbanlarına düştüğü belirtildi. Bir gösterge olarak Pirovska, bu yılın haziran ayında nefret söyleminde cinsel yönelim ve cinsiyete dayalı ciddi bir artış olduğunu belirtti ve yetkililere altı suçlama bildirildi. Ortadoğu’dan gelen mültecilere karşı çoğunlukla kimliği belirsiz failler tarafından gerçekleştirilen işkence, dövme ve soygundan oluşan  11 suç işlendi.

www.arnavuthaber.com / Makedonya Servisi

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın