Makedonya’da Arnavutça’nın Resmi Kullanım Alanı Artırılıyor

Makedonya Hükümeti 20. oturumda, dil kullanımı düzenlenleyen yasa tasarısını kabul etti.

Makedonya’da Arnavutça’nın Resmi Kullanım Alanı Artırılıyor
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Makedonya’da Arnavutça’nın Resmi Kullanım Alanı Artırılıyor

04/08 tarihinde Üsküpte Makedonya Hükümeti 20. oturumda,  ulusal programın Avrupa Birliği haklarından  kaynaklanan dil kullanımı düzenlenleyen yasa tasarısını kabul etti.

Kanun Makedonya Meclisin’de kabul edildiğinde, Dışişleri Bakanlığı vasıtasıyla Adalet Bakanlığı kanunu ve bu yasanın bir parçası olmayan açık konuları Venedik Komisyonu’na sunacak ve bu konuda bir görüş talep edecek.

Ohrid çerçeve anlaşmanın ve siyasi bildirgenin yürütülmesinden sorumlu olan Başbakan Zoran Zaev ve Başbakan  Yardımcısı Hazbi Lika,  dil kullanma yasası metninin kabulüne ilişkin olarak daha sonra basına açıklamalarda bulundu.

Dün gece Ohri’de Başbakan Zoran Zaev; “Diller Kanunu, vatandaşların  en az% 20’sinin konuştuğu dilin resmi olarak kullanımına kadar uzanacaktır; bu demektir ki, dillerin kurumlarda kullanımı yasayla anayasaya göre genişletilmiştir. Böylece, vatandaşlar ana dilde devlet kurumlarıyla iletişim kurabilecekler.” diye açıklama yaptı.

Hükümet, Dillerin Kullanımı Kanun tasarısını kabul etti.

Zaev “Bu kanun mevcut durumdaki, Makedonca dili ve belirli yerel öz idare birimlerinde (Türk, Rom, Sırp, Vlach ve Boşnak) resmi olarak kullanılan diğer dillerin tam olarak kullanılmasını kesin olarak garanti etmesi önemlidir.” dedi.

Zaev devamında; “Yasa, Makedonya’daki tüm toplulukların dilleri kullanmasını teşvik ediyor. Yasal çözümdeki tüm düzenlemeler Makedonya Cumhuriyeti Anayasasının 5. maddesine uygundur. Parlamentoda oylanması için için kanun paketini  gönderdik ve kabulünden sonra, Venedik Komisyonuna, bu yasanın bir parçası olmayan ucu açık soruları incelemek üzere göndereceğiz.” dedi.

Başbakan Zaev yöneltilen soruya; İki dilli para ve ordudaki üniformalarla ilgili olarak, Venedik Komisyonunun Anayasa’ya uygun olduğunu teyit etmediği sürece böyle bir değişiklik olmayacağını söyledi.

Başbakan yardımcısı Hazbi Lika yaptığı açıklamada “Bu yasa Makedonya vatandaşlarının tüm ihtiyaçlarını karşılayan ve vatandaşların kendi ülkesine aidiyet hissetmesi için yeterlidir. Yasalaştıktan sonra kanunun uygulanması üzerinde çalışacağız.” dedi.

Lika konuşmasının devamıda, Bu kanunun hazırlanması çalışmalarında AB’den sorumlu bakan Bujar Osmani, Adalet bakanı Bulent Saliji ve Başbakanımız Zoran Zaev özverili, dirayetli ve cesaretli davrandılar. Makedonya’nın sorunlarının çözümü ve Arnavutça’nın vatandaşların ihtiyaç duyduğu her alanda Resmi dil olmasını sağlayacağız diye belirtti.

Hukuk Prpfesörü Osman Kadriu ise yaptığı açıklamada bu yasa metninin Arnavutça’yı Makedonya’da eşit resmi dil seviyesine taşımadığını belirtti. “Bu metin bir ilerleme bir olumlu adımdır. Ama Arnavutça’yı eşit seviye’ye getirmemektedir.” dedi. Kadriu; “Siyasiler vatandaşları yanlış bilgilendirmemeli, bu kanun ülke genelinde Arnavutça’yı her yerde eşit resmi dil yapmıyor.” dedi.

www.arnavuthaber.com / Makedonya Servisi

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın