Makedonya Yandı – Son Durum – Më e madhe e zjarreve

Makedonya’nın pek çok yerinde orman yangınları çıktı bu sebeple ekiplerin müdaha etmeside oldukça zor oldu

Makedonya Yandı – Son Durum – Më e madhe e zjarreve
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Makedonya Yandı – Son Durum

Kondovo’da Yangın Tehtidi devam ediyor. Şu ana kadar 10 Hektar Orman alanı yanmış durumda. Gece geç saatlerde başlayan yağmur yangının yerleşim yerlerine yayılmasına engel oldu. Yağan yağmur Orman yangının yayılmasını durdurdu ve yangını yavaşlattı. Gece korku ile uyanıp  yerleşim yerlerini kadın ve çocuklar terk etti. Yapılan yardım çağrıları ile bölgeye akın eden Arnavut halk yangına doğrudan müdahalede bulundu. İlk müdahale yangının yerleşim yerine yayılmasını engellemek yönünde oldu. Sonrasında yanının ormanda yayılması için müdaha eden halk yağan yağmurun etkisiyle yangının küllenmesini sağladı. Gece boyunca boşaltılan evlere soygun olmaması içinde halk aralarında nöbetleşerek önlem aldı. Fakat yangının tekrar alevlenme tehtidi devam ediyor.

Kondovo dışında ülke genelindeki pek çok orman yangını gece geç saatlerde başlayan yağmur sayesinde tamamen söndürüldü yada büyük çoğunlukla kontrol altına alındı.

Makedonya’nın pek çok yerinde orman yangınları çıktı bu sebeple ekiplerin müdaha etmeside oldukça zor oldu. Türkiye, Bulgaristan ve İsrail yangın södürme helikopteri yollayıp müdahalelere destek oldu. Makedonya’nın Ohri bölgesinde Debre ve Makedonski Brod belediyelerine bağlı köylerde çıkan yangınlarda itfaiye araçları kullanılarak yangın sönderme çalışmaları devam ederken, bir bölümünde de yangın kontröl altına alındı. Köprülü Belediyesi’nde Makedonya Silahlı Kuvetleri’ne ait 1 helikopter de sönderme çalışmalarına katıldı. Pırlepe bölgesinde yıldırımın düşmesi ile çıkan yangın şu anda kontrol altına alındı.

Halkın Kondovo’da Gece Yaptığı Müdahale Videosu

https://www.facebook.com/shkupilive.info/videos/1121371441330543/

Kondovo dışında ülke genelindeki pek çok orman yangını gece geç saatlerde başlayan yağmur sayesinde tamamen söndürüldü yada büyük çoğunlukla kontrol altına alındı.

Makedonya’nın pek çok yerinde orman yangınları çıktı bu sebeple ekiplerin müdaha etmeside oldukça zor oldu. Türkiye, Bulgaristan ve İsrail yangın södürme helikopteri yollayıp müdahalelere destek oldu. Makedonya’nın Ohri bölgesinde Debre ve Makedonski Brod belediyelerine bağlı köylerde çıkan yangınlarda itfaiye araçları kullanılarak yangın sönderme çalışmaları devam ederken, bir bölümünde de yangın kontröl altına alındı. Köprülü Belediyesi’nde Makedonya Silahlı Kuvetleri’ne ait 1 helikopter de sönderme çalışmalarına katıldı. Pırlepe bölgesinde yıldırımın düşmesi ile çıkan yangın şu anda kontrol altına alındı.

Birçok bölgede devam eden ot ve orman yangınlarıyla mücadele sürüyor. Bistra dağında orman yangını devam ediyor. Struga ve Tikveş bölgesinde de yangın başladı.

Makedonya Kriz Merkezi Yönetimi’nden Kalkandelen, Makedonski Brod, Köprülü, Kavadar bölgelerinde de yangınların devam ettiği haberi geldi.

Gece ayrıca Gostivar yakınlarında Çengran kasabası yakınlarında  orman yangını çıktı. halkı, yangın tehtidine karşı kamu kurumlarını yardıma ve halkı organize  etmeye çağırdı.

Çengran Yangını videosu

https://www.facebook.com/shkupilive.info/videos/1121395194661501/

 

 

Momentalisht Kondova është jashtë Rrezikut!

Shiu që ka nisur gjatë natës së mbrëmshme ka shuar plotësisht vatrat e zjarrit që kapluan mbrërmë pyjet mbi fshatin Kondovë, raporton Televizioni SHENJA. Dhjetëra hektarë tokë që u shkrumbuan mbrëmë tashmë janë shndërruar në djerrina, të mbuluara me hirin e lagur.

Shiu që nisi mbrërmë vonu u dha shpresë banorëve të Kondovës, të cilët përjetuan trishtim të madh duke u frikësuar që zjarri gjigand do të kaplonte edhe shtëpitë e fshatit. Por, ashtu siç informoi edhe mbrëmë Televizioni SHENJA, nuk ka pasur shtëpi të djegura, për shkak se fatmirësisht era e çonte zjarrin në drejtim të kundërt me fshatin.

Ndërkohë, një pjesë e banorëve të Kondëvës, mbrëmë në pjesën e parë të natës kanë qëndruar zgjuar, duke pritur nisjen e shiut shpëtimtar. Përveç zjarrit, ata janë përballur edhe me vjedhjen e disa shtëpive, pasi që vjedhësit shfrytëzuan tollvinë e krijuar dhe hynë në disa shtëpi.

Pas reshjeve që sot në mëngjes e përfshinë territori e vendit, pjesa më e madhe e zjarreve që ishin aktive janë shuar, informojnë nga Qendra për Menaxhim me Krizat të RM-së në raportin për gjendjen deri në orën 11.

Zjarri në afërsi të manastirit Treskavec dhe vendbanimeve Mazhuçishte, Maramorani dhe Gorno Selo, është nën kontroll.Digjet bar i thatë.  Në terren ka ekipe të Njësisë Territoriale Zjarrfikëse (NJTZ) të Prilepit. Nga QMK thonë se zjarri është larg nga manastiri Treskavec dhe ai nuk është në rrezik.

Zjarri në afërsi të fshatrave Krushevicë dhe Bonçe është nën kontroll. Ekipet  prej sot në mëngjes janë në terren për verifikimin dhe lokalizimin e plotë të zjarrit.

Zjarri në fshatin Nikodin është vënë nën kontroll. Në drejtim të fshatit Farish janë angazhuar të punësuar nga ndërmarrja pyjore “Cërn Bor”- Prilep.

Zjarri pyjor në atarin e fshatit Norovë është nën kontroll. Digjet bar i thatë dhe  pyje të ulëta të lisit. Ekipet janë në terren, ndërsa në varësi të vlerësimeve, ekziston mundësi për angazhimin e mbështetjes nga ajri me aeroplanët e Drejtorisë për Mbrojtje dhe Shpëtim.

Zjarri, tek vendi i quajtur Fërlogoec në Malin e Bistrës është nën kontroll. Digjet bar i thatë, dëllinjë dhe pyje të ulëta, citohet në njoftimin e Qendrës për menaxhim me krizat e Republikës së Maqedonisë.

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın