Kuzey Makedonya Yerel Seçimleri Tamamlandı

İktidar partisi SDSM büyük hezimete uğradı.

Kuzey Makedonya Yerel Seçimleri Tamamlandı
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Kuzey Makedonya Yerel Seçimleri Tamamlandı

Kuzey Makedonya’da Arnavutlar için en önemli iki şehir olan Tetova ve Gostivar’da katılım ulusal ortalamanın altında kaldı.

Gostivar’da yaklaşık %37 ve Kalkandelen’de %40 sandık başına gitti. Struga ve Kırçova”da da düşük bir katılım bildirildi.

Kuzey Makedonya’da dün ikinci tur yerel seçimler yapıldı. Başkent Üsküp de dahil olmak üzere 44 ilde ikinci tur seçimler yapılıyor. Sürece 1 milyon 353 bin seçmen katılıyor.

Kuzey Makedonya’daki etnik Arnavut partilerinin liderleri gün boyunca vatandaşlara dışarı çıkıp kitlesel bir katılım sağlamaları için çok sayıda çağrıda bulundu.
İlk tur oylamada, yalnızca BDI 3 ilde zafer elde ederken, diğer Arnavut partilerinin tümü dünkü ikinci tur seçimlere katıldı.

17 Ekim’de yapılan ilk tur oylamada 33 belediye başkanı seçilebildi, VMRO-DPMNE 22 belediyede, Sosyal Demokrat İttifak 9 belediyede ve BDI 3 belediyede oy çoğunluğunu aldı.

İkinci Tur sonuçlarına göre Tetova Belediye başkanlığını Bilal Kasami, mevcut belediye başkanı BDI adayı Teuta Arifi’den 2500 oy fazla alarak kazandı. Gostivar Belediye Başkanlığını mevcut Başkan AA-A adayı Arben Taravari kazandı. Arnavut iktidar partisi BDI büyük Arnavut kentlerinin hiç birini kazanamadı.

Başkent Üsküp’te ilk kadın belediye başkanı bağımsız aday Danela Arsovska oldu. VMRO 42 belediye başkanlığı SDSM 16, BDI 10, AA 3, Bağımsızlar 3, BESA 2, GROM 1, LDP-DOM 1 belediye başkanlığı kazandı.

Orta Makedonya’nın Çaşka ilçesinde ilk Arnavut belediye başkanlı için mücadele eden ve ikinci tura kalan Suat Shaqiri az fark ile seçimleri kaybetti.

SDSM Genel başkanı ve Kuzey Makedonya başbakanı Zoran Zaev partisinin yerel seçimleri kaybetmesi sonrasında Başbakanlık ve parti başkanlığından istifa etti.

Kuzey Makedonya toplam 80 belediyeye bölünmüştür. Bu seçimler 1600 yerli ve yabancı gözlemci tarafından izlendi.

ARNAVUTHABER #MaqedoniaEVeriut

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın