Kosova Meclisi Başkanını Seçmek İçin Yine Toplanamadı

Pacolli, LDK ve Vetevendosje’ye çoğunluğa sahip olduklarını ispatlamak için on gün süre verdi.

Kosova Meclisi Başkanını Seçmek İçin Yine Toplanamadı
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Kosova Meclisi Başkanını Seçmek İçin Yine Toplanamadı

Meclisin kurucu oturumu, yeterli çoğunluğun bulunmadığı için bugün yine yapılamadı. Geçici Başkan Adem Mikullovci, milletvekillerine, yeterli çoğunluğun olmadığını ve milletvekillerinin Meclis Başkanlığı seçimi için davet edildiği kurucu oturumu kapatmak zorunda kaldığını bildirdi. Mikullovci, Meclisin üçüncü oturumda Mecliste oy kullanacak 120 milletvekilinin yalnızca 59’unun Mecliste bulunduğunu yoklama ile tespit etti. Beklendiği gibi, PDK-AAK-Nisma (PAN) milletvekilleri, Geçici Meclis başkanının toplantıyı tek taraflı olarak ve tüm partilere danışmadan gerçejleştirdiği gerekçesiyle oturumu boykot etti. Haziran seçimlerinde en çok milletvekili çıkaran PAN, Kosova yasalarına göre Meclis Başkanı adayı sunmakla yükümlü, ancak Mecliste destek eksikliğinden çekindikleri için süreci geciktiriyorlar. PAN’a ek olarak, azınlıkları temsil eden milletvekilleri ve Başbakan PAN adayı Ramuş Haradinaj’ı açıkça destekleyen LDK Milletvekili Teuta Rugova’da bugünkü oturumda yoktu.

Pacolli, LDK ve Vetevendosje’ye çoğunluğa sahip olduklarını ispatlamak için on gün süre verdi.

İttifak New Kosova (AKR) başkanı Behgjet Pacolli, Çarşamba akşamı RTK’da yayınlanan röportaj sırasında Meclis başkanlı ve Hükümeti kurmaya yetecek çoğunluğu sağlamak için  Kosova Demokratik Birliği (LDK) ve Vetevendosje’ye 10 gün süre verdi.

Pacolli, bu süre içinde devlet kurumlarını seçecek çoğunluğu oluşturmayı başaramazlarsa, PDK-AAK-Nisma (PAN) koalisyonuyla kurumları oluşturacak diğer tercih ve seçecekleri değerlendireceklerini belirtti. Şu anki tabloda, Mecliste temsil edilen azınlıkların 20 oyuyla beraber PAN koalisyonu bir tarafta, diğer tarafta LDK-AKR-Alternativa ve Vetevendosje var. Bu da Kosova meclisinde 60-60 eşit sayıda sandalyeye denk geliyor. Bu sebeple hiç bir taraf ne meclis başkanı nede hükümeti kuramıyor. Mecliste başkan seçmek ve hükümet kurmak için en az 61 oy gerekiyor.

 Pacolli, RTK’ya verdiği röprtajda bu durumu 10 içerisinde Vetevendosja ve LDK-AKR koalisyonu yeterli çoğunluğu sağlayamazsa LDK koalisyonundan ayrılıp PAN’a katılacağını ima etti. Kosova’nın Geleceği için İttifak (AAK) üst düzey yetkilisi Muharrem Nitaj, Başbakan Ramush Haradinay için PDK-AAK-Nisma (PAN) adına Çarşamba günü  (AKR) Behgjet Pacolli ile bir araya geldiğini doğruladı. Nitaj; “Sayın Pacolli ve partisi geçmişte birçok yapıcı rolü üstlendi ve bunun takdir edilmesi gerekiyor. Sayın Pacolli, mevcut siyasi çıkmazın nasıl aşılabileceği üzerine son haftalarda yeni fikirler ortaya koydu, bu fikirler aynı zamanda diğer liderlerin, mevcut duruma bir çözüm bulması için çok önemli.” diye konuştu.
www.arnavuthaber.com / Kosova Servisi
Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın