Kosova Egemenlik, Sırbistan Provakasyon Peşinde

Kosova’nın karşılıklı mütekabiliyet uygulamasına Sırbistan’dan tehdit..

Kosova Egemenlik, Sırbistan Provakasyon Peşinde
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Yarından itibaren Kosova girişinde Sırbistan Kimlik ve Passportları geçersiz olacak.
Kosova Hükümetinin Haziran ayı sonunda aldığı iki kararın uygulanmasına Pazartesi gününden itibaren başlanacak.

Sırbistan kimlik belgeleri tanınmayacak ve sınıra girdiklerinde kendilerine geçici dolaşım izin belgesi verilecek. Ayrıca kaçak plakaların RKS plakalarına dönüştürülmesi için iki aylık süre işlemeye başlayacak.

Kararların uygulanmasının arifesinde, Sırp yetkililer Kosova’ya yönelik söylemi sertleştirirken çeşitli provakasyonlarda bulunacakları tahmin ediliyor. Başbakan Kurti gerginlik ihtimaline karşı atılacak adımları görüşmek için Güvenlik Konseyi ile bugün bir toplantı gerçekleştirdi.

Hükümetin kimlik belgelerinin kullanılmasında karşılıklılık ilkesinin uygulanmaya başlanacağı 1 Ağustosun arifesinde Sırbistan’dan çok sayıda tepki geldi.

Dışişleri Bakanı Nikola Selakoviç, Arnavutların Kosova’da “cehennemi hazırladığını” söyledi.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise bu sabah Belgrad’da basın toplantısında Kosova hakkında konuşurken Sırp bayraklı Kosova haritası gösterip provakasyon çıkaracaklarını ima etti.

Kosova Güvenlik konseyi bugün yaptığı toplantıda 1 Ağustos 2022’de, Hükümet’in 29 Haziran tarihli, plakaların Kosova Cumhuriyeti’nin resmi plakalarına dönüştürülmesine ve kişisel kimlik belgelerinin yerine geçen geçici beyan belgesi ile sınır geçişlerine ilişkin kararının uygulanması. Sırbistan’dan, topraklarımıza giren araçlar için sembollerin ve Sırp devlet tanımlarının kapsanması için son tarih 31 Ekim 2022 tarihine ertelenme kararı aldı. Pasaport ve Kimlik belgelerinde ise mütekabiliyet yarından itibaren uygulamaya başlanıyor. Sırbistan 11 yıldır Kosova Pasaport ve Kimliklerini tanımıyor. Ülkeye girişte kimlik bilgilerinin yazılı olduğu bir beyan kartonu veriyor. Kosova vatandaşları kimlik yerine bu kartonu ülke içinde ve gümrük çıkışlarında kullanmak zorunda kalıyordu. Yarın aynı uygulama Sırbistan vatandaşlarına da uygulanmaya başlanacak.

ARNAVUTHABER #KOSOVA

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın