Karadağ’da Arnavut Desteği ile Sırp Hükümeti Kuruluyor.

Koalisyonun Karadağ ve Kosova Arnavutlarına zarar vermesinden korkuluyor.

Karadağ’da Arnavut Desteği ile Sırp Hükümeti Kuruluyor.
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Karadağ’da Arnavut Desteği ile Sırp Hükümeti Kuruluyor.

Karadağ seçimlerinde meclise giren üç listenin temsilcisi – Zdravko Krivokapiç, Aleksa Beciç ve Dritan Abazoviç, koalisyon için söz veren bir çerçeve anlaşmayı imzaladılar.

Aşağıda anlaşma maddeleri demokrat gözüksede. Zaten yapacaklarını taahüt ettikleri şeyleri değiştirecek çoğunlukları yok. Anayasa’yı değiştirmek için mecliste 2/3 çoğukluk gerekiyor. Diğer iki Arnavut listesi, Sırplar ile koalisyona katılan Arnavut Dritan Abazoviç’e tepkili. Attığı adımın Karadağ ve Kosova’da Arnavutlara zarar vereceğinden korkuluyor.

Koalisyon anlaşma şartları;

-Koalisyon protokolünde, Karadağ’daki yeni hükümetin, devlet tarafından üstlenilen tüm uluslararası yükümlülükleri sorumlu bir şekilde yerine getireceğini, NATO ile işbirliğini güçlendirip iyileştireceğini ve her biçimi hızla, tam ve kararlı bir şekilde uygulayacağını belirtmektedir.

-“Yeni hükümetin, suç ve yolsuzlukla uzlaşmaz bir mücadele sağlamak için kilit hükümet kurumlarını tamamen depolitize edeceği. Yeni hükümetin Anayasaya saygı göstereceği, devlet bayrağını, armasını ve marşını değiştirmek için herhangi bir girişim veya eylem başlatmayacağı.” Sözleşmede yazıyor.

-Ayrıca, yeni hükümetin Kosova’nın bağımsızlığını tanımayı geri çekme prosedürünü başlatmayacağı da eklendi.

-Yeni hükümet, belirtildiği gibi, siyasi veya başka bir temelde intikamcılık yapmayacak, Karadağ’ı bir an önce AB’ye entegre etmek ve etkinleştirmek ya da vermemek amacıyla Avrupa standartlarına uygun tüm yasaları kabul edecek ve revize edecek.

Koalisyon protokolü
Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın