Edirne’nin Arnavut Zogo Efsanesi

Edirne’de futbol ve tatlının efsanesi Zogo

Edirne’nin Arnavut Zogo Efsanesi
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Edirne’nin Arnavut Zogo Efsanesi

Edirne’de bir efsane vardı vakti zamanında; Zogo Pastanesi efsanesi. Bir dönem gençlerin, sevgililerin, dostların buluşma mekânı idi. Bizim nesil pek bilmese de Edirne’de yaşayanlar hasıl olmuştur elbet bir ucundan Zogo sohbetlerine.

Baştan sonra bir Balkan hikayesi Zogo’nunki.
1930’da Yugoslavya’dan göçen bir aile vardı Edirne’ye, sonradan Aydınlık soyismini alacaklardı. Mestan Aydınlık…

İlk Zogo Pastanesi

Yıllarca arabada dondurma satmıştı. Rumeli’den göç edip araba dondurmacılığı yapan hala vardır Trakya’da. Nihayette dükkânını, Zogo’yu açtı Direk Çarşısı’nda.

Mestan Aydınlık Makedonya göçmeni ve Arnavut asıllı idi. Pastanenin ismi o dönemki Arnavutluk Kralı Zog’dan geliyordu. Orada buluşmak, bulunmak, dinlediklerim kadarıyla Edirne’de olmanın en güzel hatıralarındandı. Hiç unutulmayacak, en güzel anıların çıkış noktasıydı.

Kışları demir kaplarda dondurma, yazları da şerbet Zogo’nun unutulmaz menüsü olur.
Daha sonraları da Mestan Aydınlık’ın oğulları Sadık ve Niyazi P.T.T. karşısında büyük pastane açarlar aynı isimle. Bizim neslin hayal meyal hatırladığı orasıdır işte.

İlerleyen yıllarda Zogo lakaplı Niyazi Aydınlık Edirnespor’a başkan olur ve pastanesi gibi “Efsane” lakabını alır. Edirnespor O’nun başkanlığı döneminde 1977-1978 sezonunda 2. lige çıkacaktı. Zogo’lar artık tamamen unutulmaz olur Edirneliler için.

Velhasıl gel zaman git zaman derken kapanıyor Zogo. “Her güzel şey bir gün biter” derler ya, bu öyle değil. Edirneliler her sohbette onu yaşatır hâlâ, sanki gidip bişiler yermiş gibi orada. Sanki herkes bir şekilde onun sokağına döner. Benim bildiğim 1998’de kapanır.
Sonrası bildik hikaye… Bu küçük kente, bu büyülü hapishaneye gelip yüzümüzü güldüren dostların gidişi gibi Zogo’nun kapanışı, bir süre sonra da Niyazi Başkan’ın vefat edişi gelecekti üst üste.

2012 yılında, Edirne Tıp Fakültesi’nde hayata gözlerini yumar Efsane Başkan.
Edirnespor bayrağına sarılmış tabutunun musalladan kaldırıldığı gün Edirne’nin yerel gazeteleri aynı manşeti atıyordu:
“Güle güle Zogo!”

Hem pastaneye hem de Edirnespor’un ruhuna işleyen adına, namına, hatırlarına saygı ile Niyazi Başkan. Eyvallah…
Özay Ersencan – Arnavut Haber

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın