Batı Balkan Ülkelerin’den Hırvatistan’a Büyük Tepki

Pazartesi günü ortak hareket etmek için Saraybosna’da toplanacaklar

Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Batı Balkan Ülkelerin’den Hırvatistan’a Büyük Tepki

Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan, Çarşamba günü Avrupa Komisyonuna ortak bir yazı göndererek Hırvatistan’ın tarım ürünlerinin ülkeye ihraç edilmesine engel teşkil eden tarife dışı vergiler getirmesini şikayet etti.

Hırvatistan bu hafta sınırda bitki sağlığı kontrollerine tabi tutulan AB üyesi olmayan ülkelerden meyve ve sebze listesini genişletti ve ihracatçılar için önceki fiyatlara göre 22 kat daha pahalı yeni ücretler belirledi.

Yeni vergi oranlarına göre, Hırvat pazar standartlarına uygunluk belgesi şimdi 12 avro yerine 270 avroya mal olacak.

Bunun öncelikle Sırbistan, Makedonya ve Bosna-Hersek’ı etkilemesi bekleniyor; Hırvatistan’a Meyve ve sebze gönderen üç ana ihracatçı olarak ek denetimler yapacak.

Batı Balkan ülkeleri Brüksel’de yaptığı açıklamada, Hırvatistan’ın yaptığı bu hareketin “tek taraflı” olduğunu,  ihracatçıların ve Hırvat firmaları ile olan uzun vadeli ticaret anlaşmalarının bundan doğrudan etkileyeceğinden şikayet ettiler.  Ayrıca, bunun AB üyeliğini isteyen ülkeler olarak “eşitsiz bir konumda” bulunmalarından dolayı, Hırvatistan’ın hamlesinin Hırvatistan’ın üyesi olduğu AB ile imzaladıkları İstikrar ve Ortaklık Anlaşmaları ilkelerine aykırı olduğunu belirttiler.

Hırvatistan Tarım Bakanlığı daha önce ana amacının müşterileri korumak olduğunu ısrarla belirtti. Ihracatçıların Hırvat firmalarıyla olan uzun vadeli ticaret anlaşmalarını doğrudan etkileyeceğini söyledi.

Hırvatistan bakanlığı basın bildirisinde, “sınırda daha etkili kontrollerin daha fazla iş yükü ve sınır müfettişlerinin daha fazla katılımını gerektirdiğinden” denetim masraflarının artırıldığını açıkladı.

Ancak bazı ülkeler halihazırda Hırvatistan’a karşı karşı önlemlerin uygulanması ihtimalini ima etti.

Sırbistan Başbakanı Ana Brnabiç Çarşamba günü Karadağ’ın başkenti Podgorica’daki Adriyatik Tüzüği Zirvesi öncesinde medyaya verdiği demeçte, “Sırbistan bir kez daha yapısallığını ve hoşgörüsünü gösterecek ancak bunu göz ardı etmeyeceğiz ve üreticilerimizi ve ihracatçılarımızı başarıyla koruyacağız” dedi. .

Makedonya ve Bosna, olası karşı önlemleri de ima etti.  “Benzer şekilde bu tek taraflı hareketten etkilenen komşularımızla koordine edileceğini umduğumuz yanıtı dikkatlice değerlendireceğiz. ”
Pazartesi günü, Bosna, Sırbistan, Makedonya ve Karadağ’ın temsilcilerinin sorunu görüşmek üzere Saraybosna’da toplanmaları ve daha somut kararlar alınması bekleniyor.

www.arnavuthaber.com / Balkanlar Servisi

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın