Arnavutluk’un 1920’de yaptığı savunma savaşları.

Kahramanca Yugoslavya ve Yunanistan işgaline karşı vatanı savundular.

Arnavutluk’un 1920’de yaptığı savunma savaşları.
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

26 Temmuz 1920 Koplik savaşı,

Arnavutlar Yugoslavya’nın İşkodra iline yaptığı askeri işgale karşı çıktı. Yugoslavya Krallığı, Arnavutluk topraklarını işgal ederek, Tiran hükümetini Belgrad’ın diktatörlüğüne itaat etmeye zorladı. Yugoslav kuvvetleri Shkodra Dağları’ndaki birçok bölgeyi işgal etti ve Koplik’e geldi.

Ancak Arnavutların kahramanca savaşması karşısında 1913 sınırına çekilmek zorunda kaldılar. Ağustos ayında yeni bir saldırı patlak verdi Yugoslavya Krallığının çetnik birlikleri Kelmendi, Kastrati, Shkrel ve Koplik’i işgal etti. Yeni saldırganlıkla başa çıkmak için İşkodra ve diğer bölgelerden yaklaşık 3500 silahlı Arnavut gönüllü toplandı. Yoğun Arnavut direnişi ile karşı karşıya kalan Sırp saldırganlar, çatışmaları uluslararası alanda doğurduğu tepki ile geri çekilmek zorunda kaldı.

Koplik Savaşı Anıtı

Bu savaş öncesi Arnavutluk ve Türkiye TBMM hükümeti arasında şu gelişmeler yaşandı. İleri görüşüyle Mustafa Kemal Atatürk, 1920 de Tiranla askeri, iktisadi ve kültürel anlaşma yaptı. O sıralarda; Arnavutluk, Kosova’da ki Azem Galica’nın Yugoslavya işgaline karşı 20.000 gönüllü ile yürüttüğü direniş hareketine destek verdiği için Yugoslavya tehditi altında, Yunanistan ile savaş halindeydi.

Güney Arnavutluk Savunması

Ankara’da 1920 yılında Kurtuluş Savaşı başında, tek subaya ihtiyaç varken Atatürk, Arnavutluk’a Ordu kurmak üzere Prizrenli Kurmay Albay Selahattin Saip Şkoza idaresinde 25 kişilik bir askeri heyet gönderdi.Çift vatandaşlık uyruğuna giren Selahattin Saip Bey, seçimlere girerek, millet vekili oldu ve İlyas Vrioni Hükümetinde iki yıl süreyle Arnavutluk Milli Savunma Bakanlığını yürüttü, modern bir Arnavut Ordusu kurdu ve Anadoluya çıkmış bulunan barbar Yunanlıların Arnavutluk’u işgal etmesini önlemeye çalıştı.

Selahudin Shkoza (Selahattin Şkoza)


Kurtuluş Savaşı için önemli yanı, Yunanistan’ın iki cephede savaşarak güçlerinin bölünmesini sağladı. Ayrıca Yolladığı subaylar Yugoslavya Krallığına karşı savaşan Arnavut gönüllüleri eğitti ve savaşta yer aldı. Bu strateji Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın eseridir. Yapılan savaşlarda Yunanistan işgaline karşı güney Arnavutluk savunması ve Yugoslavya işgaline karşı Kuzey Arnavutluk savunması, Arnavut milletinin kahramanlık destanıdır.

© ARNAVUT HABER

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın