REKLAM REKLAM

Vatansever Abdyl (Abdül) Frasheri

52 defa okundu kategorisinde, 23 Eki 2019 - 14:55 tarihinde yayınlandı
Vatansever Abdyl (Abdül) Frasheri

Arnavut ideolog ve yurtsever Abdyl Frashëri’nin (1839-1892) hayatı ve çalışmaları. 🇦🇱

Abdyl Frashëri, Arnavutluk Ulusal Rönesansının önde gelen ideolog ve yurtseveridir. Ayrıca Arnavut Prizren Birliği’nin önde gelen liderlerinden biriydi. 29 Ağustos 1839’da Përmet’teki Frashër köyünde doğdu. On dokuzuncu yüzyılda 93 harbi öncesinde siyasi bir kişilik olarak kendini gösterdi. 1877’de, A. Frashëri, Arnavutluk’taki Ioannina Komitesinin ve İstanbul’da bulunan Arnavut Milletinin Haklarını Koruma Merkezi Komitesinin başkanlığına seçildi. 1878’de Rus ordusunun Osmanlı ordusunu mağlup etmesi ve Ayastefanos Antlaşması’nın imzalanmasının ardından, Arnavut topraklarının slavların eline geçme tehtidi arttı. A. Frasheri, Arnavutlar için mevcut şartlarda, ulusal çıkarlarına en adil çözümün Osmanlı’ya bağlı birleşik bir Arnavut vilayeti oluşturmak olduğu tezini ortaya koydu. Abdyl Frashëri, 1878’de Prizren Meclisi’ni düzenleyen önde gelen aktivistlerden biriydi. Arnavutluk’un Büyük Güçlerin hükümetleri ile davasını savunmak için Arnavut Prizren Birliği tarafından görevlendirildi. A. Frashëri, Debar, Preveza ve Gjirokastra meclislerine katıldı. 1881 Ocak’ında, Ymer Prizren başkanlığındaki geçici hükümet üyeliğine seçildi. Abdyl Frashëri daha sonra Osmanlı makamları, tarafından tutuklandı ve ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. 23 Ekim 1892’de İstanbul’da öldü. Kabri Arnavut Prizren Birliği’nin kuruluşunun 100. yıldönümü vesilesiyle 1978’de Tiran’a nakledildi.

🇦🇱 Sot, kujtojmë jetën dhe veprën e ideologut dhe atdhetarit të shquar shqiptar Abdyl Frashëri (1839-1892)

Abdyl Frashëri ishte ideolog e atdhetar i shquar i Rilindjes Kombëtare Shqiptare si dhe një nga drejtuesit kryesorë të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit. Lindi më 29 Gusht 1839 në fshatin Frashër të Përmetit. Gjatë Krizës Lindore të viteve ’70 të shekullit XIX u shqua si personalitet politik. Në vitin 1877, A. Frashëri u zgjodh kryetar i Komitetit Qendror për Mbrojtjen e të Drejtave të Kombësisë Shqiptare që u formua në Stamboll si dhe ishte kryetar i Komitetit Shqiptar të Janinës. Pas thyerjes së ushtrisë osmane nga ushtria ruse në vitin 1878 dhe nënshkrimit të Traktatit të Shën Stefanit, A. Frashëri shtroi tezën se në kushtet e krijuara për shqiptarët, zgjidhja më e drejtë për interesat e tyre kombëtare ishte krijimi i një vilajeti të bashkuar shqiptar në kuadër të Perandorisë Osmane. Abdyl Frashëri ishte një nga aktivistët kryesorë për mbajtjen e Kuvendit të Prizrenit në vitin 1878. Ai u ngarkua nga Lidhja Shqiptare e Prizrenit për të mbrojtur çështjen shqiptare pranë qeverive të Fuqive të Mëdha. A. Frashëri mori pjesë në kuvendet e Dibrës, Prevezës dhe Gjirokastrës. Në janar të vitit 1881, u zgjodh anëtar i qeverisë së përkohshme të drejtuar nga Ymer Prizreni. Autoritetet osmane e arrestuan dhe e dënuan me vdekje, dënim që u kthye më pas në burgim të përjetshëm. Vdiq në Stamboll më 23 Tetor 1892. Eshtrat e tij u sollën në Tiranë në vitin 1978, me rastin e 100 vjetorit të formimit të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit.

Kaynak: Muzeu Historik Kombëtar #ARNAVUTHABER

Haber Editörü : Tüm Yazıları
www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır
Yorum Yaz